Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Teatrul de Vest Reşiţa anunţă o nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Scena ca o stradă“. În 2017, cea de-a treia ediţie a evenimentului se anunţă a fi una de excepţie şi complexă.

Timp de 11 zile, în intervalul 10-20 februarie, cel mai important eveniment artistic al anului din Reşiţa va aduce în faţa publicului cărăşean, peste 600 de oameni de teatru – actori, regizori, dramaturgi, critici, profesori, etc – şi 22 de trupe din ţară şi din străinătate (Bârlad, Viena – Austria, Sibiu, Braşov, Râmnicu Vâlcea, Timişoara, Bucureşti, Oradea, Baia Mare, Petroşani, Galaţi, Toscana – Italia, Satu Mare, Târgovişte şi Deva). În cadrul festivalului, la Palatul Cultural vor evolua actori importanţi ai scenei româneşti, ca Maia Morgenstern, Medeea Marinescu, Marius Manole şi mulţi alţii. Pe perioada festivalului, în calitate de invitat de onoare, la Reşiţa va fi prezent dramaturgul Matei Vişniec, cel mai jucat dramaturg român la nivel internaţional. Directorul artistic al Teatrului de Vest Reşiţa, Dan Mirea a trecut în revistă un rezumat al tuturor evenimentelor ce se vor desfăşura timp de o săptămână şi jumătate, în municipiul nostru.

Suntem în linie dreaptă cu evenimentele de marcă ce se vor desfăşura în perioada 10-20 februarie în Reşiţa, când va avea loc Festivalul «Scena ca o stradă». Timp de 11 zile, cât durează festivalul, spectatorii vor vedea 22 de reprezentaţii naţionale şi internaţionale, lansări de carte, expoziţii de pictură şi workshopuri cu profesori universitari din şcolile de teatru din ţară, pentru ca tinerii să fie atraşi către facultăţile de teatru, având în vedere că Teatrul de Vest din Reşiţa are un cerc de teatru“, a declarat directorul artistic Dan Mirea.

În prima zi a festivalului, Teatrul de Vest Reşiţa va susţine premiera spectacolului „Migraaaaanţi sau prea sunt mulţi pe nenorocita asta de barcă“, în regia lui Ovidiu Caiţa, după un text de Matei Vişniec, pus în scenă pentru prima dată în România, dar care s-a mai jucat pe marile scene din Europa. „Trebuie subliniat faptul că avem şi o zi dedicată memoriei marelui actor George Drăgulescu, care a slujit scena timp de trei decenii şi care vreau să cred că a lăsat o amprentă asupra teatrului. De asemenea, avem şi o zi pentru cei mici, «Ziua Internaţională a cititului împreună“, ce va avea loc pe data de 16 februarie“, a completat Dan Mirea.

În fiecare zi a festivalului, cărăşenii iubitori de teatru vor putea urmări câte două spectacole, de la ora 18.00 şi de la ora 20.30. Şi cum ediţia din acest an este plină de noutăţi, una dintre acestea presupune ca spectatorii să noteze spectacolele la care asistă. Astfel, la fiecare spectacol aceştia vor primi un chestionar în care să bifeze piesa care le-a plăcut cel mai mult. La finalul festivalului organizatorii vor oferi „Premiul Publicului“ spectacolului care a primit cele mai multe aprecieri. Directorul artistic al teatrului reşiţean a ţinut să mulţumească Primăriei Reşiţa şi Consiliului Judeţean pentru sprijinul financiar acordat în organizarea tradiţionalului festival, întrucât „au înţeles că acest teatru nu este al nostru, este al Reşiţei şi trebuie să punem pe harta culturală a ţării şi oraşul nostru şi să facem din Banatul de Munte un reper turistic“.

Anul acesta am încercat să ridicăm cota şi sperăm ca publicul să fie mulţumit de alegerile făcute. Invit publicul, nu doar din Reşiţa, ci şi din Caraş-Severin, să participe la acest festival pentru că în funcţie de numărul de spectatori vom reuşi să continuăm acest vis frumos început acum câţiva ani şi să reuşim să punem teatrul reşiţean pe harta culturală a ţării. O societate şi o lume nu pot funcţiona decât cu acest segment, cultura“, a concluzionat Dan Mirea. Cei care doresc să participe la acest festival o pot face întrucât biletele şi abonamentele au fost puse deja în vânzare. Preţul unui abonament a rămas în valoare de 200 de lei, o sumă modică după cum afirmă reprezentaţii Teatrului de Vest Reşiţa, întrucât biletul unui spectacol din cadrul festivalului poate costa chiar şi 40 de lei.

Prezent la conferinţa de lansare a festivalului din acest an a fost şi Ovidiu Caiţa, regizorul spectacolului „Migraaaaanţi sau suntem prea mulţi pentru nenorocita asta de barcă“, aflat la prima colaborare a sa cu Teatrul de Vest din Reşiţa. „Este un text recent al lui Vişniec, dar care se desfăşoară deja în multe ţări din lume şi mă bucur că Teatrul de Vest Reşiţa a acceptat propunerea mea şi a lui Vişniec. Matei Vişniec este cel mai jucat dramaturg român la nivel internaţional, iar acest spectacol dezbate teme actuale, schimbări care lasă amprente asupra noastră ca indivizi. Nu este un text politic sau social, este un text despre oameni, un text despre evenimentele care se întâmplă acum în Europa şi despre modul în care aceste evenimente schimbă, sau nu, identitatea oamenilor“, a menţionat regizorul Ovidiu Caiţa.

Programul Festivalului Internaţional „Scena ca o stradă“ 2017 poate fi accesat pe noul site al teatrului www.teatruldevestresita-cs.ro.