Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Restricţiile aplicate de Hidroelectrica, proprietarul cuvei lacului, sunt de fapt impuse de lege. Mai mult decât atât, ele vor fi aplicate şi la celelalte lacuri din judeţ, în zonele de protecție proprietate ale Hidroelectrica!

Mai exact, maşinile şi bărcile trebuie parcate în afara barierei, pe marginea drumului, fără a afecta stratul vegetal. Camparea este interzisă în zona de protecţie, dar se poate face pe terenurile din vecinătate, dacă proprietarii obţin autorizaţie pentru astfel de activităţi. Cine vrea, poate dormi pe malul lacului, sub cerul liber, cu saltea termoizolantă şi sac de dormit.

Nu este restricţionat accesul turiştilor care vin pe jos sau cu bicicleta, se poate pescui doar în condiţiile legii, iar scăldatul se face pe riscul fiecăruia. Pe luciul lacului pot fi folosite doar bărci cu vâsle sau motor electric. Focul se poate face doar în dispozitive metalice care să nu afecteze stratul vegetal, iar gălăgia după ora 22.00 va fi sancţionată. Primăria va menţine în zonă un recipient pentru deşeuri, pe care îl va goli periodic. Iar proprietarii din zonă pot ajunge cu maşina la terenuri ocolind bariera, fără să rişte sancţiuni sau reclamaţii.

Romeo Dunca, preşedintele Consiliului Judeţean, a precizat că măsurile au fost discutate şi convenite duminică, în teren, împreună cu Doru Cârdei, primarul comunei Zăvoi, şi cu Ianăş Rădoi, director la Hidroelectrica. Restricţiile nu s-au aplicat până acum, deşi ar fi trebuit! Ce s-a întâmplat de s-au schimbat lucrurile? Preşedintele CJ, Romeo Dunca, a explicat: „La Poiana Mărului există o lege foarte clară în privinţa a ceea nu se poate face. Au fost nenumărate reclamaţii de la cetăţenii din zonă vizavi de faptul că se fac petreceri, se lasă gunoaie peste tot, iar conducerea Hidroelectrica a hotărât că este momentul să pună piciorul în prag. Oamenii au voie să meargă să vadă lacul, nimeni nu îl urmăreşte pe nea Gogu dacă îşi înmoaie picioarele în apă, diferenţa e că nea Gogu şi le înmoaie pe răspunderea lui“.

JCS-A.M.