La Pârvova, două mori de apă vor fi repornite de voluntari! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Asociaţia „Acasă în Banat“ se pregăteşte pentru ultima intervenţie din acest an din cadrul unui proiect de mare succes, „Salvăm morile de apă“. Acum este vorba de vechile mori de apă din localitatea Pârvova, comuna Lăpuşnicel!

În această zonă a Banatului de Munte, Asociaţia „Acasă în Banat“ vrea să repornească două mori de apă, pentru că în prezent, la Pârvova, nicio moară de apă nu este în funcţiune. Alături de localnici, voluntari din toată țara vor repara Moara Osoina și Moara din Cheia, iar renovarea va implica schimbarea acoperișurilor, repararea fundațiilor, ecologizarea albiei râului Lăpușnicel, tratarea lemnului, confecționarea unui nou pod pe ierugă și refacerea stăvilarului. La final, vor fi montate marcaje, indica­toare și plăcuțe informa­tive cu denumirea tuturor morilor de apă din sat, pentru a fi incluse în circuitul turistic local.

„Cele două mori din Pârvova alese spre renovare nu mai funcționează de mai bine de 10 ani. Ne dorim ca la finalul celor două zile de lucru intens, morile să fie repuse în funcțiune și să macine făină ca odinioară”, a spus Radu Trifan, președintele Asociației „Acasă în Banat“.

Asociaţia lansează chiar şi un îndemn: „Hai să măcinăm porumb, la Pârvova!“, îndemn pentru toţi cei ce vor să se alăture ca voluntari. Lucrările de reabilitare se vor desfăşura pe parcursul a două zile, în perioada 16-18 octombrie.

Ca şi alte proiecte derulate în judeţul Caraş-Severin, proiectul „Salvăm morile de apă“ este finanțat de Fundația Orange prin intermediul „Susține un ONG“, program anual ce încurajează participarea activă atât a comunităţii, cât şi a marilor companii private în proiecte sociale.

JCS-Nicoleta Moraru