Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Asta a hotărât Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de la Bucureşti, în urma recursului formulat de Biroul Electoral Central la sentinţa dată la Timişoara!

Incertitudinea vizavi de conducerea oraşului din Clisura Dunării a luat sfârşit, fiindcă şi după mai bine de trei luni de la alegerile locale, Moldova Nouă nu are încă primar. Deşi iniţial ar fi câştigat alegerile, Adrian Torma, fostul edil, a fost acuzat că le-ar fi fraudat, dar, se pare, că nici n-ar fi avut voie să candideze, potrivit BEC . Din proces în proces, s-a ajuns ca oraşul să fie sub o conducere interimară, secretarul Florin Ciovela fiind cel care asigură acest interimat. Aşteptarea a luat sfârşit, fiindcă în şedinţa de ieri, 13 ianuarie 2021, la recursul BEC pentru Alegerea Autorităţii Administraţiei Publice Locale din 2020 şi recursurile PNL Caraş-Severin şi intervenientul Damian Cristian Iuliu la sentinţa de la Timişoara (care l-a declarat câştigător pe Torma), aceasta a fost anulată.

Mai pe îndelete sau pe înţelesul tuturor, ne-a explicat avocata domnului Damian, Delia Enache: „Asta înseamnă că a rămas în vigoare Hotărârea Nr. 142 a Biroului Electoral Central, prin care s-a dispus reorganizarea alegerilor, fără participarea domnului Torma Adrian. Practic, la Înalta Curte de Casaţie s-a admis recursul BEC şi s-a respins acţiunea lor de anulare a hotărârii.“

În soluţia formulată de ICCJ de la Bucureşti, Damian Cristian Iuliu este menţionat ca intervenient accesoriu, cererea sa de a interveni în proces fiind admisă (acesta fiind, dealtfel, rolul său în proces), aşa cum ne-a explicat avocata sa: „ S-a admis şi cererea domnului Damian Cristian Iuliu de intervenţie şi recursul dumnealui. Motivaţia ar fi că o forţă juridică mai mare are o hotărâre definitivă, pronunţată de o instanţă, contra unei hotărâri a unui birou electoral de circumscripţie, dată cu încălcarea legii. Domnul Damian a obţinut o hotărâre judecătorească definitivă, Hotărârea 365.“

Despre soluţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele PNL Caraş-Severin, Marcel Vela, ne-a declarat: „Dedic această reuşită, obţinută la instanţa supremă, prietenului şi camaradului Dan Stan, cel care a crezut mereu în dreptate şi Justiţie!“

Aşadar, în scurt timp vor fi organizate noi alegeri pentru funcţia de primar al oraşului Moldova Nouă, dar fără Adrian Torma.

N-am reuşit să obţinem o declaraţie din partea fostului edil vizavi de soluţia definitivă dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de la Bucureşti, însă acesta a scris pe pagina sa de Facebook: „Astăzi se finalizează o etapă din excepționala călătorie în «jungla» politicii locale, am trăit cei 4 ani de mandat la intensitate maximă și primul cuvânt care îmi vine în minte este «mulțumesc»“.

Torma a ţinut să adreseze o serie de mulţumiri, începând cu cei care l-au votat, atât în 2016 cât şi în 2020, cu colegii din Primărie, a mulţumit, de asemenea, instituţiilor care au susţinut şi finanţat proiectele pentru dezvoltarea oraşului Moldova Nouă (ADR Vest, BRCT Timișoara, CNI, FRFS, etc.), reprezentaților instituțiilor deconcentrate pentru modul elegant în care au sprijinit repararea unor greșeli ale trecutului, familiei, colegilor de partid, dar şi „gibonilor, șacalilor, gongilor, șerpilor veninoși, fără de care îmi era greu să înțeleg de ce România eșuează continuu de milenii și, mai concret, în epoca modernă“.

JCS-Alexandra Gorghiu