Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Asta spunea preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca, vizavi de preţurile medii la produsele agricole pentru anul 2023. Proiectul ce trebuia aprobat în şedinţa de luni a fost retras de pe ordinea de zi!

Aleşii judeţeni au descoperit că preţurile medii la produsele agricole, cele în baza cărora se percep impozitele, sunt printre cele mai mari din ţară, comparativ cu cele practicate în alte judeţe. După ce Consiliul Judeţean aprobă aceste preţuri, ANAF emite deciziile de impunere anuale în cazul persoanelor fizice care realizează venituri în baza unui contract de arendă sau de închiriere. De data aceasta, Consiliul Judeţean nu a votat lista de preţuri, preşedintele Romeo Dunca cerând explicaţii reprezentantului Direcţiei Agricole pentru preţurile mari: „De ce preţurile propuse aici sunt prea mari, deşi Caraşul este la coadă cu multe, de ce luăm aşa mult celor care lucrează pământul? Alte judeţe au preţuri mult mai mici, la noi sunt triplu plus. Producătorul nostru are o taxă foarte mare“.

Reprezentantul Direcţiei Agricole, Dragana Ienea, a explicat cum se calculează preţurile respective, spunând că „ indicatorii sunt de la producători, pe semnătura şi ştampila lor. Sunt preţurile de la poarta fermei, noi facem o medie. Ţinem cont de specificul judeţului şi nu ne comparăm cu alte judeţe. Acestea sunt preţurile practicate în judeţ şi există o procedură clară de stabilire a lor, în funcţie de diverşi indicatori“.

Răspunsul nu l-a mulţumit pe Romeo Dunca, acesta adăugând: „Retragem proiectul până ne lămurim. Aceste preţuri reprezintă baza de impozitare pentru producători şi mi se par mari. La ce oferim ca judeţ suntem ultimii, la ce pretindem suntem primii. Nu merge aşa “.

JCS-Nina Curiţa