Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – … pentru ca povara să nu mai fie atât de mare pentru noi“, a concluzionat Romeo Dunca, după ce i-au fost prezentate costurile exagerate ale serviciilor din centrele pentru vârstnici și persoanele cu handicap din județ!

Județul plătește 2 milioane de euro anual doar pentru vârstnicii din centrele DGASPC (Sacu și Reșița). În urma exploziei prețurilor la utilități, Guvernul a decis să majoreze costurile la nivel național, la capitolul asistenței persoanelor adulte cu dizabilități și persoanelor vârstnice instituționalizate în structurile din subordinea Direcției de Asistență Socială a Județului. Astfel că subiectul a ajuns, luni, 28 noiembrie, pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Județean Caraș-Severin. Așa cum remarca secretarul general al județului, Darian Ciobanu, Guvernul nu dă loc de interpretare autorității județene pentru a adapta aceste costuri în funcție de particularitățile reale, de felul în care este asigurată încălzirea, lucru care ar putea genera diferențe evidente.

În plus, județul are posibilitatea să transfere centrele pentru persoane vârstnice (CPV) – unde grosul bugetului este asigurat de județ – în centre pentru îngrijire și asistență (CIA), unde statul ar acoperi 90% din cheltuieli, doar că asta ar însemna ca beneficiarii să fie toți cu grad de handicap, lucru care ar fi imposibil. Plus că, spre exemplu, la Sacu, din 24 de beneficiari (la o capacitate de 35), doar 6 au aparținători care să contribuie la costuri. Iar acolo ar trebui să fie 15 angajați, în realitate fiind 18. Și chiar dacă pe perioada iernii centrul înregistrează un consum mare de motorină – chiar și subvenționată – centrul nu poate fi închis până în 2025, fiind făcut prin bani europeni. Soluția ar fi „înghețarea“ acestuia și migrarea beneficiarilor și angajaților spre alte centre.

„Centrele astea, practic, nu sunt insule de profit, a subliniat Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin. Aici sunt costuri pentru a oferi asistență persoanelor care au nevoie de asta, și asta implică niște costuri. Acum diferența între cât se poate încasa, recupera din pensiile persoanelor respective sau de la aparținători, la noi în județ – nu știu cum e în altă parte –e undeva la 20%. Ceea ce înseamnă că diferența trebuie să o punem noi. Având în vedere regia mare a acestor clădiri, se adună cheltuieli foarte multe și costă între 1.150 de euro pe lună costul pe care noi îl plătim cu asistența socială la CPV Reșița, 2.000 la Sacu, evident că este o povară pe care o ducem și, acum, ce s-a aprobat astăzi sunt practic alte prețuri, alte costuri de referință. Astfel, Consiliul Județean va fi obligat să compenseze cu sume mai mari, pentru că veniturile pe care noi le avem de la aparținători vor rămâne practic aceleași“. În total, la 108 beneficiari ai centrelor pentru bătrâni, bugetul anual este de 2 milioane de euro, bani din care 72,14% plătește județul, 27,86% fiind sume defalcate din TVA.

Evident, astfel de centre nu trebuie privite din punct de vedere al vreunei rentabilități. „Până când vom discuta de alocarea banilor, avem timp să căutăm soluțiile cele mai bune, nu de a rentabiliza această afacere, a declarat șeful județului. Este un cost pe care ni-l asumăm și o obligație a noastră. Trebuie să reducem risipa, mergând pe economii acolo unde se poate și pe schimbări de soluții tehnice. Și mă mir că nu ne-am gândit că trebuie să mergem pe arzător de combustibil, pentru că diferența între combustibil și motorină este mare. Și să vedem cum putem să transformăm aceste centre în CIA, pentru ca povara financiară să nu fie atât de mare pe noi“. Așa cum este deja la Caransebeș.

JCS-A.M.