Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După trei volume – de proză, reportaj şi eseu – Daniel Botgros publică acum o carte despre fenomenul media şi efectele pe care noile tehnologii le au asupra jurnalismului contemporan.

Cu o bogată experienţă în gazetărie, de peste două decenii, Daniel Botgros tratează în noua sa carte – Jurnalism simbiotic. Democratizarea informaţiei sau dispariţia mesajului?– noile mijloace media, şi anume, felul în care tehnologia, care a intrat nu doar în instituţiile de presă ci şi în casele oamenilor, schimbă lucrurile. Altfel spus, ce se întâmplă cu jurnalismul tradiţional, în condiţiile în care, în ultimii ani, datorită accesului tot mai facil al populaţiei la mijloacele de comunicare, tot mai mulţi oameni obişnuiţi s-au transformat, peste noapte, în jurnalişti, creându-şi astfel propria realitate. Autorul se opreşte şi asupra jurnalismului on-line, vorbind despre publicaţiile electronice, despre noutatea acestui gen de media, dar şi despre bloggerii care sunt tot mai mulţi şi mai prezenţi în spaţiul virtual.

Am simţit nevoia să fixez într-o carte anumite elemente de jurnalism, mai ales de jurnalism aflat la răscruce, cum suntem noi acum, la răscrucea dintre tradiţional şi modern, pentru că, iată, avem deplasarea informaţiei pe suport digital, care este o provocare şi pentru noi şi pentru cititorii noştri, dar şi pentru telespectatorii şi cei care ne ascultă la radio. Am simţit nevoia să mă aplec asupra acestui subiect, pentru că ne punem cu toţii întrebarea ce se va întâmplă cu jurnalismul până la urmă. Toată lumea este aproape obsedată de direct; televiziunile cu programele lor live ne transmit un mesaj continuu; au început să devină jurnalişti chiar şi simplii cetăţeni, care sunt înarmaţi cu aparate de fotografiat, cu telefoane moderne, cu instrumente de înregistrat şi, la rândul lor, pot trimite, pot transmite imagini, pot contribui la acest fenomen jurnalistic. Cât mai este sau nu nevoie de jurnalist în această ecuaţie, vom putea vedea din această carte“, a declarat autorul.

Editorul volumului, Gheorghe Jurma declară că ideea de la care pleacă această carte se leagă cumva de vechea jurnalistică, cea tradiţională, de acum 30 – 40 de ani, care, în mare măsură, se baza pe corespondenţi, pe oamenii care trăiau în diferite locuri, şi care trimiteau tot felul de ştiri. „Orice ziar, orice jurnal, orice post de radio sau de televiziune nu va putea fi prezent, prin oamenii săi, prin angajaţii proprii, peste tot. Şi atunci, aceste instituţii se folosesc de diferiţi corespondenţi, iar, mai nou, cu sau fără voia lor, se folosesc de corespondenţe trimise de către cei care, la faţa locului, observă un eveniment, o furtună, o grevă, un accident etc. Toate acestea se transmit la redacţie, redacţia le foloseşte şi iată cum noile media schimbă totalmente media, media ca instituţie, fie că este vorba de presa scrisă, vorbită sau vizuală. Asupra acestei teme se apleacă Daniel Botgros. Cartea se adresează în primul rând colegilor de breaslă, se adresează celor care studiază fenomenul media şi efectele pe care tehnologiile, în continuă perfecţionare, le au asupra jurnalismului contemporan“.

Volumul a apărut toamna aceasta la Editura Tim din Reşiţa, iar concepţia şi grafica acestei cărţii îi aparţin lui Răzvan Lupaşcu. La Reşiţa, volumul a fost lansat joi după-amiaza, la Biblioteca

Alexander Tietz“, în prezenţa unui public numeros. Despre autor au fost invitaţi să ia cuvântul colegi de breaslă şi apropiaţi ai acestuia. Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici“, cea care a şi sprijini financiar apariţia volumului.