Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Întrebarea tulburătoare pe care multe mame din România o primesc de la copiii lor atunci când pleacă în alte țări. Drama Clarei e una dintre multe altele, pe care regizorul Sabin Dorohoi o surprinde în primul său lung metraj ale cărui filmări au demarat deja la Reșița!

În rolurile principale, Olga Török, actriță a Teatrului German din Timișoara originară din Satu Mare și Luca Puia, elev din Timișoara, care luna viitoare va împlini 13 ani. „Clara” este o coproducție în colaborare cu ZDF Arte, prima filmată la Reșița, un proiect complex care va rula în cinematografe în cel mai bun caz peste doi ani.

Ideea filmului a venit încă din 2012, atunci când Sabin Dorohoi scria scurt-metrajul „Calea Dunării”, prin care aducea în prim-plan aceeași temă văzută însă din perspectiva celor mici. În 2013, scurt-metrajul era gata, ulterior câștigând peste 20 de premii în SUA, Italia, Asia sau America de Sud. Băieții de la Voltaj preluau imagini din film în videoclipul piesei „De la capăt” cu care au reprezentat România la Eurovision în 2015. A fost singurul film românesc din care au fost reprezentate live imagini într-o competiție muzicală majoră. Motiv de mândrie pentru regizorul reșițean care și-a dorit să dezvolte o temă pe cât de dureroasă, pe atât de actuală.

„Am început să bat la zeci și sute de uși pentru a primi sprijinul necesar pentru un proiect de asemenea anvergură, pe care, ca pe aproape toate proiectele mele de până acum, îl filmez acasă. Finalizarea e foarte complicată datorită complexității proiectului. Odată finalizat, filmul va merge în festivaluri internaționale, ulterior îl vom putea prezenta publicului larg în cinematografe”, aflăm de la Sabin.

Regizorul originar din Reșița și atașat sufletește și de Bocșa mulțumește pentru susținere deopotrivă autorităților locale pentru sprijinul acordat în organizare și logistică, precum și sponsorilor locali care-o susțin pe Clara cu recuzită, cazare, transport etc. Filmările vor avea loc în Reșița și Bocșa, precum și în diverse alte locații din județ.

Echipa e foarte frumoasă într-un oraș pe care producătorul Dan Burlac îl găsește pe măsură de frumos și unde toată lumea se implică. „Asta se va simți și-n film, care cred că va fi o remarcabilă peliculă de debut, de care reșițenii vor fi mândri”, afirmă producătorul cu care mulți regizori și-au făcut debutul. Rezultatele nu s-au lăsat așteptate, filmele produse de Dan Burlac câștigând la Cannes tot ce se putea câștiga. Asta îl face încrezător că Sabin Dorohoi va urma același parcurs cu „Clara”, a cărei țintă este însă festivalul de la Berlin. Colaborarea cu ZDF Arte, onorantă și responsabilizantă în același timp, sigur va da multă vizibilitate filmului în care apar și actorii David Roth și Lina Lietl.

Despre cinematografia românească, Dan Burlac apreciază generația foarte bună de regizori, actori, cameramani, considerând că România are un cinema care contează mult în Europa. „La noi nu există o școală de cinema dar e ca în sport unde, dacă ai un cap de serie, toată lumea vrea să calce pe urmele lui. Asta creează repere și etaloane. Etalonul acum e foarte sus, căci să faci un film e ca și cum ai sări cu prăjina peste 6 metri, altfel nu contezi. «Clara» sper să placă și publicului pentru că asta ne dorim. Cinema-ul social funcționează tot timpul și sper ca asta să continue”, a încheiat producătorul.

Deocamdată, „Clara” este la primele cadre, filmate în părculețul din fața Magazinului Universal.

JCS-Ionel Ivașcu