Caraş-Severin, Romania

IAZ – Investiția aparține celor de la Transelectrica, operatorul național de transport de energie electrică, care au pus, zilele trecute, în funcțiune stația de 220/110 kV Iaz!

„Săptămâna trecută a fost pusă în funcțiune stația de 220/110 kV Iaz, după un proces de retehnologizare completă. Stația a fost echipată cu echipamente moderne si performante, de ultimă generație. Valoarea acestei investiții este de aproximativ 62 de milioane de lei. Lucrările au fost executate de Asocierea Siemens Energy SRL – ELECTROGRUP SA. Stația 220/110 kV Iaz va contribui la asigurarea funcționării Sistemului Electroenergetic Național, în condiții de siguranță în alimentare a consumatorilor din zona de vest a țării”, spun cei de la Transelectrica.

Modernizarea era necesară, exploatarea în condiții de siguranță a stației 220/110kV Iaz fiind periclitată de starea tehnică a echipamentelor care aveau durata de viață depășită și prezentau un grad avansat de uzură fizică și morală, stația fiind pusă în funcțiune în urmă cu aproape 50 de ani, în 1975. Odată modernizată, întreaga stație de la Iaz este condusă de la nivelul Centrului de Teleconducere și Supraveghere Instalații al S.T. Timișoara și al centrelor de dispecerat teritoriale. Mai mult, retehnologizarea și modernizarea creează premisele reducerii costurilor de exploatare și mentenanță, monitorizarea și diagnoza de la distanță a tuturor echipamentelor.

JCS-N.C.