Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – „Unde vreţi să prindeţi pokemoni dacă nu la UEMR? Asta este cea mai bună reclamă!“, spunea cineva după prima etapă a înscrierii.

Isteria pokemonilor a adus un suflu nou în unele cafenele din vestul ţării, care au investit ceva bănuţi pentru a aduce personajele mult căutate, la rândul lor atragând tineri clienţi, împătimiţi ai jocului. Şi dacă a funcţionat pentru cafenele, de ce n-ar alerga tineri şi pe holurile universităţii reşiţene, fie ei măcar la vânătoare de pokemoni? De fapt, zilele trecute am asistat la un astfel de episod, când cineva prindea un asemenea personaj la parterul forului, la scurt timp după închiderea primei perioade a admiterii la „Eftimie Murgu“.

„Iată s-a finalizat şi prima sesiune de înscriere la Universitatea „Eftimie Murgu“ din Reşiţa, la cele trei facultăţi, ne spune prorectorul Cristian Chioncel. Faţă de programarea iniţială, această perioadă de înscriere a suferit o scurtă perioadă de prelungire cu trei zile, care s-a încheiat. Putem spune că, raportat la numărul de absolvenţi pe care Bacalaureatul i-a furnizat anul acesta în Reşiţa şi în judeţul Caraş-Severin, înscrierile sunt la nivel similar cu cel pe care l-am avut anul trecut. Poate la unele specializări ceva sub aşteptări, la altele, din contră, am avut parte şi de surprize plăcute şi foarte plăcute. Suntem deschişi şi-i aşteptăm pe cei care încă nu s-au hotărât la următoarea sesiune de înscriere, din toamnă, când la sfârşit vom trage şi noi linie şi vom spera să putem saluta câţi mai mulţi boboci în anul I. Din totalul locurilor fără taxă scoase la concurs, putem spune că în medie am ocupat 45 spre 50%. Rămâne să analizăm rezultatele finale. Trebuie precizat faptul că etapa de înscriere este una, după care urmează etapa de confirmare a locurilor“. Această etapă de confirmare cuprinde două perioade, una dintre ele derulându-se la sfârşitul lunii iulie, cealaltă fiind programată pentru prima jumătate a lunii septembrie.

„Sunt în jur de 250 de studenţi înscrişi, pe un număr de aproximativ 600 de locuri fără taxă“, a detaliat prorectorul UEMR. Au fost ocupate şi câteva locuri cu taxă, fiind vorba în principal de cei veniţi la a doua facultate sau care au ales să-şi continue studiile în timp ce merg şi la serviciu. Cel mai căutat a fost Programul pentru Învăţământul Primar şi Preşcolar, unde aproape toate locurile fără taxă au fost ocupate. Oficialul a dat ca exemplu Facultatea de Inginerie, unde, „la majoritatea specializărilor, sunt 20 sau 22 de locuri fără taxă, la ciclul de Licenţă, şi s-au înscris în jur de 11-12. La Masterat, sunt unele specializări unde aveam 22 de locuri fără taxă şi s-au înscris 15-16 candidaţi, deci trecem de această medie de 45%“. Nu rămâne decât să vedem ce se va întâmpla în toamnă, când absolvenţii de liceu care s-au rătăcit peste vară în vânătoare de pokemoni sunt aşteptaţi s-o facă şi pe holurile universităţii. După înscriere!