Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Zilnic ne parvin informaţii de tot felul. Unele nu pot fi dezvoltate astfel încât să iasă articole de ziar. Altele sunt amuzante, altele chiar inutile. Încercăm să vă mai plimbăm printre şuşoteli de prin toate domeniile, jocuri de culise de prin politică. Toate au un sâmbure de adevăr, asta să vă fie clar, însă modul în care sunt scrise le duce în zona pamfletului. Că sunt utile sau inutile, vedeţi voi! Noi vi le oferim pentru că le ştim. Şi, credeţi-ne, ştim multe!

✔️ Cel mai mare mister al judeţului, la ora actuală, îl reprezintă contractul semnat de Gabriel Olariu cu Guvernul german pentru exerciţiul NATO din luna aprilie, ce se va desfăşura pe aeroportul din Caransebeş. Toată lumea vrea să ştie câte ceva: consilierii judeţeni vor să afle câţi euro sunt pe după paginile contractului, proprietarii de pensiuni vor să ştie ce preţuri pot cere pe cazare, bărbaţii gugulani sunt interesaţi dacă vor veni şi militari femei, domnişoarele ar vrea să ştie câţi militari sunt neînsuraţi. Fiecare are o doleanţă, iar singurul care ar putea răspunde la tot ar fi Mircea Geoană. Noi avem un email al dânsului, dar nu îl facem public… Un singur lucru e cert: la Caransebeş vor poposi 900 de militari NATO!

✔️ Ultimul zvon care agită politica judeţeană este acela că Luminiţa Jivan s-ar întoarce în viaţa politică. Şi nu oricum, ci pe listele AUR, drept candidat la Consiliul Judeţean. Adevărul e că Luminiţa a tulburat ceva ape politice în trecut, prezenţa ei a agitat lucruri, oameni, dar noi suntem uimiţi că şi din umbră continuă să mai facă valuri. În fine. Noi suntem calmi. Nu pentru că ştim că Luminiţa nu va candida, ci pentru că, în general, politica nu ne agită.

✔️ Şoc, şoc, şoc. Partidul Republican este condus la nivel judeţean de o tânără drăguţă, cică ar fi şi inteligentă, cu mamă cunoscută etc. Este vorba de Andreea Pascotă. Semne de întrebare peste tot: cum, de ce? E foarte bine că republicanii au în frunte o prezenţă feminină agreabilă. Cică asta şi-ar fi dorit şi Trump: pe cineva care să se semene puţin cu Melania, măcar la păr…

✔️ Și pentru că nu putea trece neobservat extazul electoralo-propagandistic al primarului de Oțelu la auzul veștii că ditai Umbrărescu vrea să repornească uzina, ne-am adus aminte de perioada în care Luca scotea bani frumoși din fierul vechi rămas prin curtea combinatului. Îndeajuns de frumoși ca să se apuce mai apoi de ridicat blocuri prin Giroc, lângă Timișoara, alături de familie și, spun gurile rele, și de soacra unui cunoscut magistrat cărășean. Și tot gurile rele spun că mastodontul siderurgic de la Oțelu, așa prăduit cum e el, valorează încă doar ca fier vechi minim 30 de milioane de euro. Oare o mai fi activă firma de fier vechi a lui Luca?

✔️ AUR înființează Departamentul „Legea Codrului de AUR”, prin care vor să facă investigații de proporții despre jaful făcut asupra resurselor țării de „șmecheri protejați la nivel local chiar de cei care ar trebui să îi sancționeze“. Din sursele noastre am aflat că toţi silvicultorii tineri se înscriu în acel departament. Ei s-au săturat de codrii de lemne, de mafia lemnului, şi vor nişte codri de aur. Acolo nu au de-a face decât cu eventuali căutători de comori. Aşa da! Să tot fii silvicultor.

✔️ Niciodată, Caransebeşul nu a fost asediat de o stare apăsătoare de aşteptare ca acum. Porumbeii de pe acoperişul Episcopiei, primarul Borcean, candidatul PNL, Rujan, angajaţii primăriei, oltenii din pieţe, preoţii, oamenii simpli de pe la terase. Toţi aşteaptă! Ce? Ca Silviu Hurduzeu, şeful PSD Caraş-Severin, să limpezească aşteptarea şi să îşi anunţe candidatul la primăria municipiului! Dar nu şi nu!

✔️ Ştiţi că liberalii sunt supăraţi rău pe limbajul colorat al preşedintelui din momentele tensionate. L-am întrebat într-o zi pe Dunca dacă nu este îngrijorat că îşi pierde prietenii din PNL din cauză că nu gândeşte şi nu vorbeşte ca ei. Răspunsul a fost simplu: „Pe mine orice prieten mă costă! Dar dacă un prieten se supără pe mine, apărând tot felul de ticăloşi, atunci chiar nu sufăr!“ Pfoai! Dezarmantă sinceritatea asta a lui Romeo Dunca!

✔️ Din folclorul gugulanilor am aflat că, uneori, noaptea, prin primărie, bântuie fantoma lui Burdea, destoinicul primar care a ridicat clădirea acum mai bine de o sută de ani și căruia pe nedrept i-a fost dat jos tabloul din clădire la sugestia unui fost politruc, pentru că Burdea ar fi fost filomaghiar. Ei bine, folclorul spune că fantoma lui Burdea are o concurență serioasă în fantoma lui Bebe Pasere, care se laudă peste tot cât de mult muncește în primărie, dar pe care nu-l vede mai nimeni. Probabil o fi „reparat“ vreun castel bântuit prin Anglia și de acolo i se trage.

✔️ Într-un gest fără precedent, care amintește de finalele de Mondial când învinșii își aruncau televizoarele pe geam de năcaz, cei din Rusca Teregova erau cât pe aici să facă la fel cu mobilele și laptopurile când l-au auzit pe Marius Damian cum rezolvă problema canalizărilor dacă ajunge primar la Caransebeș (vise, taică, vise). Ruscanii n-au nici acum canalizare, au doar mult noroi prin fața caselor după niște tentative de a-i băga și pe ei în rându’ lumii, adică cu canalizare, deși promisiuni au avut la fiecare patru ani când au pus ștampila pe numele Damian! Don Felipe, hai, domnule, odată cu lucrările alea!

✔️ La începutul şedinţei Consiliului Judeţean din această săptămână, consilierul Lucian Voina i-a spus preşedintelui să îşi ceară scuze. Iniţial, noi am crezut că Dunca este pus să îşi ceară scuze pentru că a murit un alpinist la Bâlea Lac, însă motivul era tot limbajul neacademic al preşedintelui. În loc să fie preocupaţi de riscurile pe care le are neadoptarea unui buget, opozanţii din Consiliul Judeţean se cred urmaşii lui Pruteanu şi s-au apucat să îl şcolească pe şeful judeţului. Nu vor reuşi! Omul spune tot ce gândeşte. Cică judeţul nu are nevoie de diplomaţie, ci de drumuri, buget, investiţii… Dacă îi vor aproba astea, Dunca va vorbi la cel mai elegant mod. Pentru că poate!

✔️ Nelu Popa şi-a atras dispreţul multor părinţi reşiţeni. Oamenii nu înţeleg de ce primarul nu încurcă circulaţia, ducându-şi copiii la şcoală cu jeepul, maşina sau ce o avea, ci îi trimite cu trotineta, bicicleta, autobuzul. Ba mai mult, îi angrenează în tot felul de activităţi sportive, de voluntariat. Acuma sincer, în ziua de azi, chiar e greu de înţeles să ai bani şi să nu îţi laşi copiii să devină obezi, snobi, tâmpiţi, aroganţi…

✔️ Pompierii cărăşeni sunt înnebuniţi în această perioada cu stingerea incendiilor de vegetaţie. Dar focurile nu sunt puse cu răutate, ca să le dea lor de lucru. Ci totul a devenit obişnuinţă. Este un alt mod ingenios al cărăşanului, al românului în general, de a obţine mai uşor subvenţiile APIA. De ce să dai tu cu sapa ca să cureţi o livadă, când pompierii pot alerga cu pliciul peste tot de le sar ochii!? Ăştia suntem noi, agricultorii lui 2024…

P.S. Nu uitați! Acesta este un pamflet, tratați-l ca atare!