Caraş-Severin, Romania

INELEȚ – Satul în care preotul vine o dată la câteva săptămâni, poştaşul niciodată, Ineleţ, rămâne acel colţ de paradis al Banatului Montan. Pe tot traseul până în sat, localnicii au montat pentru turişti mai multe indicatoare cu conţinut religios!


Unul dintre punctele de atracție ale Parcului Național Domogled este, fără îndoială, cătunul Ineleţ din Munţii Cernei. Legătura cu lumea civilizată o reprezintă acele scări de lemn de circa 100 de metri lungime, prinse de un perete de calcar, care prin spectaculozitate atrag turişti din ţară, dar şi de peste hotare. Pentru cine se încumetă să facă totuşi acest efort, după circa două ore de mers pe jos, satul este unic, nu numai prin peisaje. Pe tot traseul, sătenii din zonă au montat pentru vizitatori indicatoare. Dar nu turistice, cum ne-am fi obişnuit, ci cu conţinut religios.

„De stânci sau pe trunchiurile copacilor au prins cruci sau tăbliţe din lemn pe care au scris «Tatăl Nostru» sau alte rugăciuni. «Dumnezeu să-ţi uşureze drumul, călătorule cu suflet bun, să-ţi aline supărarea şi să-ţi aducă numai fericire. Şi tu eşti fiul lui Dumnezeu, el este cu tine în fiecare clipă.“, este inscripţionat pe unul dintre indicatoare.

Primul semn că turiştii au ajuns la Ineleţ este biserica din sat, construită pe un deal, în anul 1973, de săteni. Aici, preotul ajunge o dată la două, poate chiar trei săptămâni pentru a săvârşi slujba. „Credinţa în Dumnezeu, dragostea pentru sfinţii care le păzesc familiile, speranţa că, în viitor, copiii lor vor rămâne pe aceste meleaguri şi respectul pentru cei care au plecat dintre ei, i-au determinat pe locuitorii din cătunele Ineleţ, Ţaţu şi Scărişoara să construiască o biserică. Biserica este o construcţie modestă, aşa cum este şi traiul acestor oameni, de mici dimensiuni, asemănătoare mai mult unui schit»“, scrie pe un panou informativ montat la câţiva metri de lăcaşul de cult.

„În stânga, la o distanţă de câteva sute de metri, se află şcoala primară din Ineleţ, cu geamuri termopan, antenă de televiziune şi cameră de supraveghere video montată pe clădire. Pe o tăbliţă prinsă pe peretele exterior, localnicii le amintesc turiştilorIneleţ este «un cătun uitat de vreme, nu şi de oameni!»“, este descrierea făcută acestui loc de cei de la Parcul Naţional Domogled, care lansează totodată şi invitaţia de a vizita măcar o dată cătunul de dincolo de nori.

JCS-Nicoleta Moraru