Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – În luna martie a acestui an, Bucureștiul respingea proiectul de 3 milioane de euro prin care Primăria Caransebeș voia să modernizeze și să extindă rețelele de iluminat public din municipiu. Asta după ce ADR Vest a dat undă verde proiectului, pentru ca acesta să fie apoi ascuns ani buni prin sertarele Ministerului Dezvoltării!

Primăria condusă de Felix Borcean s-a regrupat rapid și în câteva luni a realizat un nou proiect, pe care-l va depune de această data la Administrația Fondului de Mediu. Aproape 4 milioane de lei încearcă acum să obțină municipalitatea pentru modernizarea iluminatului public din Caransebeș, cofinanțarea de la bugetul local, de 5 la sută, fiind de aproape 200.000 de lei. Aceste sume au fost aprobate vineri de Consiliul Local, într-o ședință de îndată.

„Proiectul înseamnă schimbarea actualelor corpuri de iluminat cu corpuri de iluminat cu LED, adică peste 1500 de corpuri noi de iluminat pe stâlpii existenți, vor fi și 11 noi puncte de aprindere și se va implementa și un sistem de telegestiune cu 11 cabinete de control”, au fost câteva din explicațiile oferite de Liviu Jigoria-Oprea, directorul Direcției de Strategii și Dezvoltare din Primăria Caransebeș. „E discutabilă ca și calitate, becurile cu sodiu sunt mai bune, au o lumină mai bună și mai caldă, LED-urile, într-adevăr, consumă mai puțin dar nu au așa… o să arate mai întunecos orașul probabil, depinde ce corpuri vor fi, vedem”, a spus și primarul Felix Borcean.

În cazul în care finanțarea va fi obținută, Caransebeșul mizează pe o scădere a consumului de energie la iluminatul public cu 68%, ceea ce înseamnă o economie serioasă la bugetul local, mai ales în condițiile în care prețul energiei electrice a explodat în ultima perioadă. Poate de data asta va fi cu noroc pentru Caransebeș…

JCS-R.M.