Încă 10 dosare penale pentru petarde - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Mai mulți cărășeni sunt suspectați că ar fi efectuat, fără drept, operațiuni cu articole pirotehnice, în perioada 28 – 29 decembrie 2021!

Polițiștii cărășeni au ridicat aproape 100 de kilograme de astfel de articole, în urma activităților de control întreprinse pe linia respectării prevederilor legale privind deținerea, comercializarea, importul, depozitarea și folosirea articolelor pirotehnice. Conform unui comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Caraș-Severin și cei de la Polițiile Caransebeș, Moldova Nouă, Anina, Bocșa și Oravița au ridicat 98 de kilograme de articole pirotehnice, care erau deținute fără drept. Totodată, aceștia au întocmit 10 dosare penale pentru nerespectarea regimului materiilor explozive și orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

,,De asemenea, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 3.000 de lei, pentru utilizarea fără drept a articolelor pirotehnice la o distanță mai mică de 50 de metri de locuințe”, a transmis IPJ Caraș-Severin.

Au fost exemplificate și două cazuri distincte. Primul dintre acestea a fost reprezentat de ridicarea, de la două persoane din comuna Doclin, a unei cantități de aproximativ 4 kilograme de articole pirotehnice din categoriile F2 și F3, care erau deținute fără drept. În această operațiune, din data de 29 decembrie 2021, au fost implicați polițiștii de la Secția 5 din cadrul Poliției Rurale Bocșa. De asemenea, polițiștii de la Secția 7 din cadrul Poliției Rurale Moldova Nouă au ridicat, tot în data de 29 decembrie 2021, aproximativ 3 kilograme de articole pirotehnice din categoriile F1-F4, depistate la un tânăr de 17 ani din comuna Coronini. ,,În ambele cazuri au fost întocmite dosare penale, iar polițiștii continuă cercetările. Polițiștii continuă acțiunile și în perioada următoare. Cu petardele nu e de joacă!”, a afirmat IPJ Caraș-Severin.

Conform legislației în vigoare, orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Totodată, folosirea petardelor din categoria P1, de tip „emițător de sunet”, în scop de divertisment, este interzisă de lege. Mai mult decât atât, nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situații: între orele 24.00 și 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale; la o distanță mai mică de 50 de metri de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 de metri față de cele cu peste 4 niveluri; la o distanță mai mică de 500 de metri de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze; în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre; pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane; la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

„Pentru a preveni incidentele nedorite și chiar victimizarea populației prin folosirea unor materiale pirotehnice neconforme prevederilor legale, precum și pentru menținerea unui climat de siguranță publică în preajma sărbătorilor de iarnă, cetățenii au obligația de a achiziționa doar obiecte pirotehnice permise de lege”, a conchis IPJ Caraș-Severin.

JCS–S.P.