Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Generalul (r) Cocoşilă e nemulţumit de activitatea instituţiilor care asigură protecţia consumatorului. Omul chiar vrea să ştie ce conţine aluatul congelat!

Supermarketurile sunt de obicei controlate pe linia respectării legii 363/2007, cea „privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor“. În baza acesteia, neregulile constatate în urma frecventelor controalel efectuate sunt sancţionate cu amenzile cele mai mari, potrivit Mirelei Răchitan, comisar în cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor. Precizarea a fost adresată preşedintelui Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice, Vasile Cocoşilă (foto), intrigat de faptul că materialul privind acţiunile de control din perioada premergătoare sărbătorilor pascale nu conţine nicio referire la supermarketuri.

„Nu aveţi voie să faceţi control, sau să vorbiţi de ei? Pâinea pe care o produc ei, aia congelată, s-a verificat vreodată de către cineva ce conţine?“, şi-a început el tirul întrebărilor, mai imprecis decât în cadrul şedinţei din martie, când a întrebat direct resprezentantul DSVSA dacă s-a verificat dacă aluatul nu conţine „proteine provenite din insecte, din gândaci“. Nemulţumit că nu a primit un răspuns în acord cu propriile convingeri referitor la sectorul pâine străină din supermarket, Cocoşilă a trecut la legume-fructe româneşti. Suspicionând probabil că e vorba despre o campanie de discreditare a produselor autohtone a conchis că „a pornit un adevărat val asupra lor, pentru că deranjează pe alţii pe piaţă“. Ar fi dorit să afle dacă se poate determina, pe plan local, dacă asupra acestora s-a acţionat cu substanţe în exces. „Asta ne poate spune doar Direcţia Agricolă. Din câte ştiu, nu au un laborator aici“, i-a răspuns Răchitan. Dezamăgit de răspuns şi, în general, de lipsa de coordonare a diverselor instituţii din domeniul protecţiei consumatorilor, a renunţat să aştepte lămuriri legate de etichetarea „mai ales a alimentelor acestea, care vin din străinătate, cu etichete străine şi cu ce conţin“.

Şedinţa s-a încheiat cu un armistiţiu mediat de prefectul Ioan Dragomir, care a apreciat preocuparea legitimă a domnului general (r), îndemnând auditoriul să consume pâine de-a noastră, românească.

JCS-Walter Fleck