Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – La împlinirea unui secol de la naștere, mineralogul de talie internațională a fost omagiat, vineri, la Ocna de Fier și Bocșa!

Născut la 12 aprilie 1924, la Dognecea, Constantin Gruescu a înființat în 1967, la Ocna de Fier, „Muzeul de Mineralogie Estetică – Casa Binelui“. Cu toate că inegalabila colecție de „flori de mină“ pe care a strâns-o merita un muzeu în adevăratul sens al cuvântului și, în decursul timpului i s-a și promis de la toate nivelurile, muzeul a continuat să funcționeze într-una din încăperile locuinței sale de pe strada Vale Nr.113. Constantin Gruescu a fost membru al Societății Geografice Române, membru al Societății Române de Științe Naturale și membru al Asociației Internaționale a Mineralogilor din Basel, Elveția, în anul 2004 a primit titlul de Cetățean de onoare al județului Caraș-Severin, iar în 2006 pe cel de Cetățean de Onoare al orașului Bocșa. Cu toate acestea, Nea Costică a rămas același om modest și darnic, numeroase instituții din țară sau colecții private din străinătate beneficiind de donațiile pe care le-a făcut.

Personalitatea acestuia a fost evocată, vineri, în cadrul unui eveniment organizat de Primăria, Consiliul Local, Casa Orășenească de Cultură din Bocșa și familia Gherman, cu sprijinul Muzeului Banatului Montan, al Forumului Democratic al Germanilor CS și al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița, acestea din urmă lansând cu acest prilej și un plic filatelic și o ștampilă filatelică ocazională. „Constantin Gruescu este cel care a reușit prin perseverență, muncă, pasiune și determinare să pună pe harta turistică a județului Ocna de Fier și Bocșa, să atragă privirile celor care iubesc sau doresc să afle lucruri noi despre «florile de mină», dar mai ales să arate că pasiunea poate fi transformată într-un mod de viață!“, a precizat Dan Liuț, unul dintre organizatorii evenimentului.

După slujba de pomenire din cimitirul din Ocna de Fier, în care se odihnește din 2020, a fost vizitat Muzeul care-i poartă numele ulterior, în sala de ședințe a Primăriei Bocșa, vernisându-se o expoziție de fotografie, carte și minerale. În final, au fost vizionate filme documentare despre viața și activitatea lui Constantin Gruescu.

JCS-Walter Fleck

FOTO: Bogdan Andrei Mihele