Caraş-Severin, Romania

ADVERTORIAL. Atunci când vă uitați după covoare este important să țineți cont de faptul că acestea pot schimba complet o încăpere, dar și starea de spirit. Utilizarea lor este pur ornamentală, dar aduc căldură spațiului. Dacă vă plictisiți repede sau vreți constant să mai schimbați ceva prin casă, ori poate nu vreți să investiți prea mult în ele, e recomandat să alegeți covoare ieftine. Dar chiar și ele pot fi de o calitate foarte bună, lucru despre care vorbim în articolul de astăzi.

Înainte de a vă cumpăra covorul care vă place, este util să știm care sunt tipurile de covoare ieftine dintre care puteți alege.

Covoare ieftine tip mochetă: Acest tip de covor e caracterizat prin faptul că este așezat cu meticulozitate pe stratul de ciment și lipit direct pe acesta, fiind de obicei așezat sub plinte din lemn, gresie sau ipsos.

Covoare ieftine modulare sau covoare ieftine de gresie: Sunt amplasate aparent la fel ca cele de mai sus, însă nu ocupă întreaga încăpere.

Covoare ieftine clasice: Acestea sunt cel mai cunoscut tip de covoare, sunt acele piese textile care se așază direct pe podea, dar își pot schimba poziția, deci nu sunt fixe ca modelele anterioare.

Covoare ieftine în funcție de tipul de fibră

Atunci când vine vorba de realizarea unui covor, utilizarea diferitelor fibre este crucială, mai ales pentru a determina locul din încăpere în care ar trebui să fie amplasat. Există covoare cu fibre animale sau vegetale și covoare sintetice.

În cazul fibrelor animale, lâna se evidențiază ca fiind principalul element folosit la confecționarea covoarelor. Calitatea covorului de acest tip este direct legată de calitatea lânii, dar și rezultatul este moale, plăcut, însă întreținerea sa este anevoioasă. Prețul poate fi destul de piperat.

Dintre fibrele sintetice pentru covoare ieftine putem distinge următoarele:

Covoare ieftine din nailon: O fibră cu proprietăți excelente, motiv pentru care de obicei se realizează covoare de mare rezistență și care în general au aditivi care resping moliile și facilitează curățarea.

Covoare ieftine din polipropilenă: Inițial concepute pentru locuri umede, cum ar fi subsolurile, datorită rezistenței lor ridicate la ciuperci și la deteriorarea din cauza apei. Este o fibră rezistentă, deoarece înainte de a fi țesută este vopsită, ceea ce o face ușor de curățat. Atenție însă, unele tipuri de polipropilenă se decolorează atunci când sunt expuse direct la razele soarelui.

Covoare ieftine din poliester: De o calitate mai slabă decât cele din nailon, dar și ele sunt ușor de curățat și rezistente la umiditate.

Covoare ieftine acrilice: Este o fibră sintetică cu multe asemănări cu cele anterioare, dar cu o textură asemănătoare cu lâna, se decolorează mai greu la soare decât cele din nailon sau poliester.

Unele dintre cele mai des folosite fibre naturale sunt:

Covoare ieftine din iută: Este o fibră nu foarte rezistentă, moale și economică, nu foarte recomandată pentru covoarele amplasate în zone foarte circulate.

Covoare ieftine din sisal: Este un material foarte potrivit pentru covoare amplasate în zone foarte aglomerate, deoarece atunci când sunt combinate cu lâna, aceste fibre capătă o atingere foarte rezistentă, dar și sensibilă la atingere (trebuie ținut cont de faptul că nu este la fel de moale ca iuta). Înainte de utilizare, este foarte recomandat să se facă un tratament anti-pătare, pentru a scoate în evidență strălucirea acestui tip de covor. Dacă aveți și pisici, cu atât mai bine. Felinele adoră sisalul, dar, deși lucrul acesta va face fericită pisica, e posibil ca pe dvs. să nu vă încânte foarte tare să aveți în casă un covor deteriorat și zgâriat.

Așadar, dacă sunteți în căutarea unui covor cu utilizare nelimitată, optați pentru covoare ieftine sintetice, care sunt rezistente la uzură și murdărie. Când vine vorba de tendințe și stiluri, și în 2024 covoarele shaggy sunt cu siguranță trendul momentului. Datorită moliciunii lor, acestea aduc o senzație incomparabilă de confort și căldură în încăpere. Covoarele shaggy au și un aspect vintage, dar sunt de fapt concepute pentru cele mai moderne și contemporane medii, datorită modelelor lor unice.