Caraş-Severin, Romania

OCNA DE FIER – Apa cu coloizi de aur şi argint, renumită deja în lume, dar care curge liber şi la Ocna de Fier, poate fi băută de oricine chiar de la izvorul ei!

Pe reţelele de socializare, foarte multă lume întreabă administraţia locală de ce nu se amenajează un izvor modern de unde să poată lua apă oricine vrea. Chiar zilele acestea, directorul Direcţiei Agricole Judeţene, Liviu Munteanu, îndemna autorităţile locale din Ocna de Fier să amenajeze un loc civilizat: „Ocna de Fier, locul în care vin periodic, de câțiva ani, pentru a mă aproviziona cu apă de băut! E vorba de apă de izvor, care încă există la liber pentru populație. Apa de la Ocna de Fier este microbiologic pură, alcalină naturală și cu pH 8,25, adică cu mai mult Oxigen, (nu sub formă de O2, ci sub formă de OH), foarte bună pentru organismul uman. Conţine coloizi de aur si argint (așa se spune, n-am verificat) și contribuie la menținerea si chiar restabilirea sănătății, putând fi considerată o apă terapeutică. Pe această cale, fac un apel către autoritățile locale din comuna Ocna de Fier: amenajați un loc civilizat, ca toată lumea să aibă acces la izvor, la fel ca amenajarea de la Băile Herculane. Lăsați poporul să aibă acces la apa de izvor sănătoasă!“.

Pentru a le oferi oamenilor un răspuns, l-am întrebat pe viceprimarul comunei, Constantin Tarbuzan, dacă se poate amenaja un izvor civilizat. „Există loc amenajat acolo de unde se poate lua apă, mereu curăţăm împrejurimile, am pus şi container pentru sticle. Izvorul, fiind în curtea fabricii care exploatează apa, este mereu verificat, apa este în regulă. Apa cunoscută pentru proprietăţile ei este accesibilă oricui trece pe aici. Unii au venit cu bazinele să ia, alţii, fără strop de bun simţ, şi-au spălat maşinile acolo, avem şi imagini. În curând, apa respectivă va curge la robinetele tuturor locuitorilor din Ocna de Fier. Avem finalizată toată documentaţia, urmează să implementăm proiectul ca să curgă apa la tot omul“, ne-a spus viceprimarul Tarbuzan.

Edilul adjunct a mai spus că apa este şi suficientă pentru toată lumea: „Şi în autorizaţia de exploatare sunt prevăzute trei conducte de la acel izvor: una care duce apa la Bocşa Montană, dar acolo îşi pierde din proprietăţi pentru că bagă clor în ea, alta care va duce apa la locuitorii din Ocna şi o a treia, din surplus, care alimentează fabrica de apă. Dacă nu ar fi apă suficientă, fabrica ar trebui să exploateze noaptea, când ar scădea consumul la celelalte două conducte. Ca să nu o lungesc: apă cu proprietăţi aparte avem destulă, izvor de unde se poate lua există. E adevărat că nu e unul în marmură, dar există!“.

JCS-Nina Curiţa

FOTO: Liviu Munteanu