Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În acest an se va organiza un nou recensământ al populației și locuințelor din România, recensământ la care participarea este obligatorie, iar neparticiparea se sancționează cu amenzi de până la 3.000 de lei!

În perioada iulie-noiembrie 2021 se va desfășura, etapizat, recenzarea populaţiei şi locuinţelor, în timp ce între lunile august și septembrie 2021 se realizează colectarea on-line a înregistrărilor individuale şi a celor referitoare la gospodării, locuinţe şi clădiri – autorecenzarea on-line.

Ordonanța de urgență nr. 19 din 4 februarie 2020 privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021 prevede obligativitatea recenzării persoanelor cu cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România, persoanelor cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă ţară pentru o perioadă mai mică de 12 luni, precum și a persoanelor cu cetăţenie română care sunt membri ai personalului misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate, membrii forţelor armate naţionale staţionate în restul lumii, personalul naţional al bazelor știinţifice naționale stabilite în afara teritoriului geografic al ţării, persoanele de cetăţenie română care sunt membri ai echipajelor navelor de pescuit, altor nave, aeronave și platforme plutitoare operând parţial sau în întregime în afara teritoriului economic.

Împiedicarea persoanelor implicate în acţiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor ce fac obiectul recensământului şi refuzul furnizării informaţiilor solicitate sau furnizarea de date eronate sau incomplete se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 3.000 de lei. Suma care se alocă de la bugetul de stat pentru organizarea recensământului în 2021 este de 392.655.000 lei.

La ultimul recensământ, în 2011, populația stabilă a României era de 20.121.641 persoane, din care 10.333.064 femei (51,4%). În Caraş-Severin, la alegerile din 2020 erau în evidenţe, spre surprinderea tuturor, 291.667 de persoane numai cu drept de vot… Să sperăm că anul ce vine ne va lămuri în privinţa numărului de locuitori pe care îl mai are judeţul!

JCS-Nina Curița