Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Excelența Sa, Vladan Tadić, consulul general al Republicii Serbia la Timișoara s-a aflat, azi, la Reşiţa, în cadrul unei vizite protocolare, de rămas-bun, prilejuită de încheierea mandatului său de şase ani în România!

Acesta s-a declarat încântat, în cadrul întrevederii avute cu prefectul Ioan Dragomir, preşedintele CJ, Romeo Dunca, şi viceprimarul Reşiţei, Adrian Dacica, de iniţiativa primarilor din Clisură de a semna o petiţie comună adresată guvernelor României şi Serbiei pentru construirea unui pod peste Dunăre. „Mandatul meu se încheie, dar mergem pe același drum împreună! Deși este o vizită de rămas-bun, această întâlnire este și un prilej de intensificare a relațiilor de cooperare dintre România și Serbia, dar mai ales între județul Caraș-Severin și regiunile vecine din Serbia, care derulează împreună proiecte și inițiative.“, a concluzionat acesta.

Iniţiativa reprezentanţilor autorităţilor publice locale din Moldova Nouă, Coronini, Sicheviţa, Berzasca, Gârnic, Sviniţa (Mehedinţi) şi Golubac (Serbia), de a semna o petiţie comună adresată guvernelor Românie şi Serbiei, în vederea construirii unui pod peste Dunăre între Coronini şi Golubac, reprezintă doar cea mai recentă dovadă a unei colaborări tot mai strânse, de la an la an. Consulul general a apreciat ca excelentă colaborarea avută cu autorităţile române, în special cu primăriile din zona Clisurii Dunării, unde trăiesc cei mai mulți etnici sârbi. „Consulatul Serbiei s-a străduit să extindă cooperarea pe plan cultural, economic, dar și în ceea ce privește încheierea de parteneriate, cu ale căror rezultate putem să ne mândrim pentru că s-au concretizat în implementarea de proiecte comune.”, a precizat acesta.

Potrivit datelor ultimului recensământ, în Caraş-Severin trăiesc aproape 3.500 de etnici sârbi, cei mai mulţi în Moldova Nouă, Pojejena, Socol, Berzasca și Reșița, aceştia contribuind prin cultivarea specificului lor naţional la bogăţia multietnică şi multiculturală a judeţului. La capitolul învăţământ, în anul 2022-2023 au funcţionat în total 10 grupe de grădiniţă şi două clase de nivel primar cu predare în limba sârbă. În ceea ce priveşte activitatea economică, la finele anului 2022 erau înregistrate 62 de societăţi cu capital sârb, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Dintre acestea, cea mai mare companie deţinută de investitori din Serbia în România este Artrom Steel Tubes, odată cu preluarea acesteia la finele anului trecut de către Grupul Hefestos Capital, specializat în investment banking.

JCS-Walter Fleck