Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Primarul Reșiței a încasat-o de la consilierii județeni ai PSD, PMP, PRO România și foști PNL într-o zi de marți, nu 13, ci 30. Nu este vorba despre vreo altă încăierare în care să fi fost implicat Ioan Popa, ci despre modul cum aleșii județului au împărțit 37 de milioane de lei redistribuiți de guvern din impozitul pe venit!

În ședința de Consiliu Județean (CJ) de marți, Reșița a primit doar 750.000 de lei, în condițiile în care, pe criteriul populațional, calculele indicau o „felie” de 9 milioane de lei. Asta în condițiile în care Caransebeșul ar fi primit 3 milioane. „O rușine!”, a catalogat Popa disproporțiile pe care nu și le poate explica nici matematic și nici moral, cu atât mai mult cu cât o treime din consilierii județeni sunt din Reșița. „Efectiv suntem sabotați chiar de reșițeni. Le-am spus că orașul este fost muncitoresc. Tăind bani de la Reșița, taie de la propriul electorat și cred că s-au împușcat singuri în picior. Vom vedea dacă la alegeri oamenii îi vor penaliza sau nu!”, sunt cuvintele prin care Popa și-a arătat indignarea, vehiculând varianta de a-i pune la panou pe reșițenii din CJ, așa cum au pățit-o consilierii din Oravița. „Trăim vremuri complicate, însă marți mi s-a părut că ne-am dezumanizat.”, a mai spus Popa, convins că-și va recăpăta optimismul după ce-i trece supărarea.

„Tunde aici, rade acolo!” spune o reclamă. La Reșița însă va fi direcția de urmat pe viitor.
Dănuț Jurubescu, șeful TUR, a trecut deja la fapte de când scoate motorină din autobuzele defecte, întrucât taxele pe salarii și subvențiile pentru pensionari n-au fost plătite de jumătate de an. A hotărât și primarul împreună cu oamenii din primărie ce vor face pe viitor. „Facem doar proiectele care au cofinanțări mici și încercăm să le închidem pe cele aflate în lucru. Pe cele mari le amânăm, le facem când se va putea.”, a spus Popa bântuit de amintirea vremurilor când Puterea și Opoziția din CJ împărțeau banii în proporție de 90%, respectiv 10%. Apoi s-au dat 80%-20%, ulterior 60%-40%, însă marți Popa a asistat la reeditarea vremurilor de demult.

„Ideea este a unui calcul matematic pe care președintele Dunca l-a respectat atât cât a avut majoritatea. La Reșița, doar la școli avem de făcut multe lucrări care nu sunt eligibile pe proiectele de reabilitare. Așa am ajuns de la cofinanțări de 2% la peste 30%. I-am amintit și primarului din Caransebeș cele petrecute în 2017, când eram în Opoziție. Anina avea atunci nevoie de bani, iar eu și Felix Borcean am dat împreună Aninei un milion și jumătate de lei pentru centrul de vârstnici din Anina.”, a încheiat Popa așteptând să-i revină optimismul.

În precedenta ședință de CJ a făcut apel la aleșii județului ca, la împărțeala banilor, Reșița să fie tratată în mod rezonabil și responsabil. A rămas doar cu apelul… pentru care „a primit“ un pumn în nas. În consecință, unul dintre proiectele care ar putea fi tuns și ras pe ici pe colo este cel legat de reconversia funicularului. Proiectul este aprobat și se poartă discuții cu ADR Vest, întrucât se va deschide o axă de finanțare pe care ar putea fi licitată execuția. Împreună cu cele opt poduri pietonale peste Bârzava și promenada pe malul drept, valoarea proiectului depășește 20 de milioane de euro. În mare, sumele sunt validate, însă ar putea fi făcute ajustări, adică s-ar putea renunța la unul sau două poduri pentru a scădea din costuri.

JCS-Ionel Ivașcu