Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Șeful județului caută soluții pentru ca absolvenții de liceu să nu mai fie nevoiți să urmeze studii superioare în alte părți ale țării sau peste hotare, de unde nu se mai întorc!

Președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, s-a referit inclusiv la elitele care ies de pe băncile liceelor din județ, care migrează spre alte orizonturi: „Îmi doresc ca tinerii cei mai bine pregătiți să rămână în Banatul de Munte! Două dintre problemele cu care se confruntă județul Caraș-Severin și despre care se vorbește destul de puțin sunt reprezentate de lipsa resursei umane înalt calificate și fenomenul de «brain drain». Realitatea este că mulți dintre absolvenții de liceu cu rezultate foarte bune din județul nostru aleg să plece de aici către Timișoara, Arad, Cluj-Napoca, București sau străinătate, se școlesc acolo și, apoi, aleg să muncească și să-și întemeieze o familie în locurile adoptive. Și eu am plecat la facultate la Timișoara, dar am ales să mă întorc. Mulți însă nu o fac.“

Pentru asta însă, oficialul crede că tinerii cărășeni trebuie să aibă un acces mai facil la educație, la programe universitare adaptate atât cerințelor lor, cât și nevoilor locale, prin posibilitatea de a studia în zona de reședință, inclusiv prin aducerea școlilor superioare în județul nostru. În acest context, Hurduzeu a reamintit relația excelentă cu Universitatea „Babeș-Bolyai“ care are Centru Universitar la Reșița, dar și discuțiile purtate zilele trecute cu reprezentanții Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I“ din Timișoara, pentru construirea unui centru de excelență la Reșița. Mai ales că USVT „are o ofertă completă și complexă de studiu: 6 facultăți cu 14 domenii de studiu și 30 de specializări, a mai spus Hurduzeu. Acum, ce rămâne de făcut este să încercăm să convingem tinerii absolvenți că au șansa să se dezvolte acasă, că își pot găsi locuri de muncă bine plătite și care să le îndeplinească ambițiile în Banatul Montan, fie ele în privat, fie în instituțiile statului. Problemele enunțate la început nu se vor rezolva bătând din palme! Dar, de undeva, trebuie să începem! Și cred că acesta este un bun punct de pornire.“

JCS-A.M.

Adaugă comentariu