CARAȘ-SEVERIN – Șeful social-democraților cărășeni crede că problema scăderii îngrijorătoare a natalității nu trebuie ascunsă, ci trebuie discutată, fiind necesară chiar o strategie județeană în acest sens!
„Avem nevoie de o strategie județeană de încurajare a natalității și de combatere a declinului demografic. În cadrul unei conferințe organizate la nivelul Prefecturii Carș-Severin, instituție condusă de colegul meu Ioan Dragomir, conducerea Direcției de Sănătate Publică a prezentat un raport îngrijorător care arată că natalitatea în județul nostru a scăzut cu 44% în ultimii 10 ani. Asta în timp ce mortalitatea a crescut. Acest lucru este confirmat și de ultimul recensământ, care a arătat că populația a scăzut cu aproximativ 50.000 de locuitori în perioada 2011-2021. Eu cred în Caraș-Severin și, ca atare, consider că este absolut necesar ca această problemă colosală cu care ne confruntăm să nu fie ascunsă, să discutăm deschis ce putem face și cum putem să schimbăm trendul.“
Deputatul Silviu Hurduzeu crede că „scăderea natalității are două resorturi semnificative: 1. Tinerii pleacă din Caraș să studieze sau să muncească în alte zone ale țării poate mai dezvoltate economic. Nu prea are cine să facă, deci, copii; 2. Tinerii care rămân în Caraș-Severin nu sunt încurajați să își întemeieze o familie. Putem acționa direct și indirect.“
Potrivit oficialului, direct s-ar putea acționa prin acordarea de stimulente tinerilor, cum ar fi: un ajutor financiar la naștere pentru fiecare copil; identificarea de terenuri ale administrațiilor locale pe care să-și poată construi case; un program județean de edificare a unor creșe; decontarea unor programe de screening și analiză neonatale; modernizarea școlilor și a spitalelor; dezvoltarea sistemului de transport public școlar; sprijin financiare cu burse pentru copiii din mediul rural care învață bine sau care se află într-o situație de precaritate materială; implementarea corectă a unor programe de tip „masă caldă“.
În mod indirect, s-ar putea acționa prin crearea de oportunități economice aici, lucru care s-ar putea face doar prin investiții în infrastructură și prin atragerea unor investitori care să ofere locuri de muncă bine plătite. „Evident, multe dintre aceste lucruri nu se pot face peste noapte. Avem nevoie de timp, bani şi instituţii capabile de implementarea unor astfel de proiecte şi programe. Dar trebuie să ne apucăm de lucru, pentru că timpul nu are răbdare cu noi.“, a încheiat social-democratul.
JCS-T.K.