Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Acestea vizează domenii importante, precum cel al agriculturii, economiei, muncii și sănătății!

Deputatul cărășean a enumerat, prin intermediul unui comunicat, mai multe măsuri de o importanță majoră pentru cetățeni, care vor fi introduse de miniștrii PSD. În ceea ce privește munca, se dorește creșterea salariului minim brut pe economie, a punctului de pensie și a pensiei minime, dar și acordarea unui ajutor suplimentar pentru perioada de iarnă. Astfel, salariul minim brut pe economie va înregistra o creștere de 11%, de la 2.300 de lei în prezent, la 2.550 de la 1 ianuarie 2022; punctul de pensie va fi majorat de la 1.442 în prezent, la 1.586 de lei de la 1 ianuarie 2022, având o creștere de 10%. Totodată, pensia minimă, în prezent de 800 de lei, va avea valoarea de 1.000 de lei de la 1 ianuarie 2022, crescând cu 25%, iar ajutorul suplimentar pentru perioada de iarnă va fi acordat, în funcție de valoarea pensiei, pensionarilor a căror pensie este peste valoarea minimă, dar sub 1.586 de lei.

În domeniul sănătății, este urmărită aprovizionarea farmaciilor cu medicamente antivirale, eliberate pe prescripție medicală, pentru tratarea timpurie a persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, instituirea unui diagnostic și unui tratament ambulatoriu cât mai rapid pentru pacienții COVID-19, dar și testarea extinsă și efectuarea de anchete epidemiologice eficiente pentru restrângerea contaminării.

La capitolul economie, se conturează lansarea programului „Cumpărăm românește”, pentru încurajarea achiziției de produse românești și implicit sprijinirea firmelor românești, urmând a fi, totodată, desfășurat și un program de sprijinire a exporturilor pentru reducerea deficitului comercial. Mai mult decât atât, va fi demarat un proces de salvare a firmelor strategice românești, prin infuzie de capital.

În privința agriculturii, printre obiectivele propuse se numără creșterea producției agricole autohtone pentru realizarea siguranței alimentare, absorbția în întregime a fondurilor europene destinate agriculturii, plata la timp a tuturor categoriilor de subvenții, accelerarea procesului de intabulare și îmbunătățirea legislației privind arendarea și concesionarea terenurilor agricole.

JCS–S.P.