Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Obiectivul monument istoric a trecut deja de toate barierele administrative și urmează să fie preluat de un proprietar controversat!

Rând pe rând, Statul, prin Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, și județul, prin Consiliul Județean, au spus „pas“ problemelor Hotelului Traian din stațiunea Băile Herculane, pentru a întări procedurile deja îndeplinite de înstrăinare a imobilului către un nou investitor. Licitația s-a făcut în iunie, iar contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat o lună mai târziu, cu clauză suspensivă, până ce autoritățile decid să nu-și exercite dreptul de preempțiune pe care îl au pentru achiziționarea unui monument istoric de o asemenea însemnătate. Hotelul a fost vândut de administratorul special (din București) al societății proprietare, care acum este în reorganizare. Numai că procedurile urmate pentru salvarea clădirii par să fie supuse eșecului, din cauza salvatorului, investitorul așteptat s-o scoată din ruine…

Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, a trecut în revistă, pentru aleșii județului, situația actuală a „imobilului monument istoric Hotel Traian, fost Hotel Carol, fost Pavilion 1, azi parțial dezafectat, locuințe sociale, farmacie și cabinet medical, situat în Băile Herculane, strada Cerna, nr. 4. Valoarea de vânzare este de 1.294.399 de euro, fără TVA. Ministerul Culturii a comunicat Consiliului Județean cu privire la neexercitarea dreptului de preempțiune asupra vânzării acestui obiectiv. El este clasificat în grupa de importanță A a listei monumentelor istorice de importanță națională, teren intravilan în suprafață de 1902 metri pătrați.“ Hotelul în sine are undeva la 1.800 de metri pătrați, cu 74 de camere, este în centrul stațiunii și se continuă printr-o terasă spre Cazinou.

Consilierul județean Doru Coșei s-a declarat la început extrem de optimist și a explicat: „Această clădire este una foarte importantă pentru comunitatea noastră din Băile Herculane. Este o clădire-monument de pe vremea Imperiului Habsburgic. A fost transferată în 1918 Statului Român. De acolo a început, oarecum, degradarea, după Revoluție. Prin mai multe inginerii financiar-economice, clădirea a fost achiziționată de diverși investitori. Până la urmă ne bucură această achiziție, se pare că avem în sfârșit un investitor serios care achită o sumă considerabilă. Ne-ar fi plăcut ca edificiul să fie achiziționat cumva de Statul Român, să se acceseze fonduri europene și să revină din nou în patrimoniul nostru național. Dar, după cum știm, Statul Român este un prost administrator, nu sunt bani, sperăm ca acest investitor să aducă din nou frumusețea acestei clădiri. Clădirea se află în centrul istoric, degradarea era undeva la maxim, acest centru arăta urât din cauza acestei clădiri.“

Ce spune șeful județului?

„Nu era o soluție achiziția de către CJ, a subliniat șeful județului. Suma care se investește acolo este extrem de mare! Pe de altă parte, la fel ca și la Cazino, sunt încă în discuție drepturile de proprietate. Îmi doresc și eu ca acest investitor să le rezolve. Știu și eu că a fost vândut de mai multe ori, parțial, în totalitate. Ar fi fost destul de greu pentru CJ, pe de o parte să-l achiziționeze, pe de altă parte să găsească resurse. Gândiți-vă că noi avem, vă dau un exemplu, o clădire la fel clasificată în grupa A, Muzeul de la Caransebeș, la care încercăm să găsim finanțarea pentru a moderniza acea clădire existentă exact din aceeași perioadă ca și Hotelul Traian. Și aveți dreptate, este mult mai bine să vină un investitor care apoi să și administreze acea clădire. Cu siguranță o va încadra în circuitul turistic. Ar fi fost greu pentru CJ să-și facă și un serviciu hotelier sau o societate care să administreze un hotel în stațiunea Herculane. Dacă mă întrebați dacă mi-ar fi plăcut, mi-ar fi plăcut. Dar ar fi fost destul de greu.“

Semnale de alarmă

Primul semnal de alarmă l-a ridicat consilierul județean Bebe Iova (AUR), care l-a întrebat pe Coșei „dacă consideră că acest investitor este la fel de serios  ca cel care a cumpărat Pavilionul 1811. Eu vă rog foarte mult, având în vedere că am văzut luările dvs de poziție, care sunt de bun simț, vă rog să vă interesați și despre acea clădire.“

Liberalul Doru Coșei a declarat că nu-l cunoaște personal pe investitor, dar „văd că dispune de o sumă considerabilă și pare o perspectivă bună. Din câte cunosc eu, Pavilionul 1811 nu este în starea de degradare a acestui imobil. Acolo s-au făcut construcții de renovare, s-a construit acoperișul clădirii. Clădirea este una destul de solidă, mai multe detalii nu știu.“ Între timp, și oficialul a putut afla cine este în spatele cumpărării Hotelului Traian, lucru care face ca soarta obiectivului să fie una mai incertă decât era…

Omul din umbră

Supranumit „omul baronului de Olt“, are și o condamnare penală pentru infracțiunea de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene. Potrivit DNA, care l-a trimis în judecată în 2017, acesta a fost condamnat, în 2019 – în baza unui acord de recunoaștere a vinovăției –, de Curtea de Apel Craiova, la pedeapsa de un an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Timp în care a avut de executat 40 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, la un liceu din județul Olt. Trebuie menționat că și-a achitat integral prejudiciul către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Ce se va întâmpla până la urmă cu hotelul de la Herculane? Mai ales că, în paralel, pe internet, apare încă un proiect de revitalizare a obiectivului, unul oarecum colectiv, care caută să strângă 200 de investitori, cu un aport de 15.000 de euro fiecare (https://www.hoteltraianherculane.ro/). Fără să facem vreo speculație, revenim la cel mai îndreptățit consilier județean, din stațiune, Doru Coșei, care a precizat: „Personal nu știu cât vrea să investească, nu avem informații despre proiect. Tot personal sunt suspicios în privința investitorului, am citit și eu și nu pare de încredere. Dar mai rău decât Gavrilescu, fostul proprietar, nu cred că se poate! Clădirea era în stare gravă de degradare! Sperăm! Mai mult nu cred ca este posibil. Avem totuși un investitor care pare să aibă potențial!“

JCS-Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu