Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Două dintre cele mai adevărate elemente de istorie urbană ale Caransebeșului, podurile de fier de peste Timiș și Sebeș, vor fi reabilitate.

Municipalitatea a decis ca de săptămâna viitoare angajații Serviciului Public de Întreținere și Reabilitare să treacă la sablarea și vopsirea celor două poduri. „Da, de luni, 11 aprilie, trecem la sablarea și vopsirea în verde metal a celor două poduri, ne-am dotat și cu mașină de sablat. Lucrările se fac cu angajații noștri”, a precizat șeful SPIR Caransebeș, Ion Gheorghe Ștefan.

Podurile de fier de peste Timiș și Sebeș au o vechime considerabilă, fiind considerate adevărate bunuri ale patrimoniului istoric al Caransebeșului. Spre exemplu, podul de peste Timiș are o vechime de 113 ani și a fost realizat prin angajarea de catre municipalitatea de la acea vreme a unui împrumut ce urma să fie restituit din taxa de trecere a podului. Și podul de peste Sebeș are o vechime considerabilă, însă în cazul acestuia opiniile istoricilor cu privire la data realizării construcției sunt împărțite între anul 1903 sau câteva zeci de ani mai târziu. Pe ambele poduri se circulă acum foarte rar, dar odată refăcute, cele două construcții metalice pot fi redeschise traficului pietonal pentru a redeveni repere urbane reprezentative pentru Caransebeș.