Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Lista beneficiarilor ar putea fi extinsă. Asta ar însemna pensii mai mari pentru cei vizați. Ne referim la propunerea legislativă depusă recent de deputatul Dumitru Rujan alături de Vetuța Stănescu, care prevede ca pe lista locurilor de muncă încadrate în condiții speciale să fie trecuți și angajații din combinatul reșițean!

Este vorba despre poziții precum cocserie, sectorul chimic al cocseriei sau prepararea minereurilor. Liberalul sublinia că de eliminarea acestor inechități vor beneficia, în principal, cei care lucrează în combinatele siderurgice din Hunedoara şi Reşiţa.

Inițiativă salutată de Mircea Bordean de la Sindicatul „Siderurgistul” din Hunedoara, sindicat care, cu ceva timp în urmă, a făcut demersuri în acest sens. „Nu mi se pare corect ca aceeași meserie sa fie calculată cu două unități de măsură. De pildă, cocsarul de la Galați este încadrat în grupa specială, ceilalți în grupa I. Diferența la pensie poate ajunge până la 1000 lei”, ne-a scris Mircea Bordean.

Întrebat despre aceste aspecte, Iosif Ciuciuc, liderul Sindicatului „Vatra” de la TMK Artrom Reșița, ne-a declarat că o parte dintre angajații combinatului reșițean beneficiază de condiții speciale de muncă însă, atunci când funcționa cocseria la Reșița, condițiile speciale nu existau. Era grupa I de muncă, iar angajații de la cocserie au beneficiat de condiții de grupa I. „Atunci a fost hotărârea de guvern nr. 1025, în care erau prevăzute condițiile de muncă specială și care a precedat legea pensiilor. S-au făcut măsurători în baza normelor metodologice de aplicare a grupei speciale de muncă și aceasta nu putea fi acordată. Legiuitorul poate interveni însă, la momentul respectiv, n-au fost cuprinși nici angajații de la laminoare sau furnale pentru că secțiile erau închise”, ne-a declarat Ciuciuc, care a precizat că, mai demult, a mai fost o inițiativa similară celei inițiate recent de Dumitru Rujan și Vetuța Stănescu.

De la liderul „Vatra”, am mai aflat că anul viitor se vor face noi măsurători pentru noxe, praf și alți parametri în funcție de care se acordă condițiile speciale de muncă. Lucru binevenit pentru angajații care se încadrează acum în condițiile de acordare a grupei speciale.

JCS-Ionel Ivașcu