Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Formula în care va avea loc acest lucru va fi decisă, desigur, de rezultatul alegerilor de anul viitor! E convingerea exprimată de Alina Gorghiu, în calitate de senator şi vicepreşedinte PNL, în cadrul conferinţei de presă susţinute la Reşiţa, alături de Marcel Vela, liderul filialei judeţene a PNL.

„Indiferent de scorurile vehiculate acum în spaţiul public, în sondaje, avem suficientă resursă umană, de proiecte şi de capacitate de muncă pentru a convinge electoratul că putem fi votaţi.“, a declarat aceasta, referindu-se la seria de alegeri din 2024. „Dacă am un regret, e că nu am reuşit în Coaliţie să ne înţelegem să comasăm alegerile. Opinia mea este, a fost şi va rămâne că 2024 va fi un an în care vom avea toţi de pierdut ca societate, înşirându-ne din trei în trei luni cu câte un tip de alegeri. Vor fi blocate administraţia centrală, cea judeţeană! Când termini cu nişte alegeri intri în campania electorală pentru altele!“, a adăugat ea, cu speranţa că subiectul va fi reanalizat într-un moment mai calm după care se va decide că e oportună o comasare a alegerilor.

Precizând că este vorba despre o opţiune personală, Gorghiu îşi doreşte candidaturi separate de PSD. „Discuţiile despre anul electoral 2024 nu au fost începute încă în interiorul partidului, dar îmi voi exprima opinia când voi fi întrebată de acest subiect. Cred că fiecare partid are electoratul şi proiectele lui. E mult mai sănătos pentru democraţie să candidăm separat.“, a continuat ea. Formarea şi menţinerea actualei coaliţii o explică prin existenţa unei „raţiuni a stabilităţii“ pe care toţi au înţeles-o. „Nu am fost şi nu sunt unul dintre prietenii PSD. Nu am intrat într-o coaliţie guvernamentală pe care ne-am dorit-o de când eram mici. E o istorie destul de complicată a PNL cu PSD, însă acesta e contextul: nu se putea face o majoritate stabilă la guvernare cu alte partide!“, a conchis Gorghiu.

Din punctul de vedere al liderului liberalilor din judeţ, Marcel Vela, formarea Coaliţiei a fost singura soluţie, nu pentru PNL sau PSD, ci pentru România! „Sunt partide care ar trebui felicitate pentru că au trecut peste toate situaţiile antagoniste, polemicile, contradicţiile, scandalurile, certurile, duelurile pentru a face un guvern stabil pentru România şi români. Asta, în condiţii de criză sanitară, socială, economică, energetică, la care s-a adăugat şi una militară foarte aproape de ţară. Stabilitatea şi responsabilitatea au fost cele două argumente absolut serioase şi utile României, ca să guvernăm într-o asemenea formulă şi asemenea coaliţie.“, a concluzionat el. Un punct de vedere echilibrat asupra unui bilanţ de etapă al guvernării, exprimat de la înălţimea poziţiei de vicepreşedinte al Senatului României, cu care reprezentanţii din judeţ ai Coaliţiei nu ar fi în totalitate de acord.

Cât despre un sondaj recent privind intenţia de vot în care PNL nu e tocmai bine situat, Vela a fost categoric: „Nu cred într-un sondaj pe o mie de repondenţi, făcut telefonic, la scară naţională. Nu cred, de niciun fel, pentru că doar la nivel de Caransebeş am făcut un sondaj pe chestionar la 1.200 de repondenţi. Iar România e totuşi un pic mai mare. Nu cred absolut deloc!“

Ceea ce poate însemna că, în schimb, împărtăşeşte credinţa şi optimismul politic al Alinei Gorghiu.

JCS-Walter Fleck