Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În acelaşi timp, mai comozi şi fără să stea la cozi, patru mii de reşiţeni şi-au plătit taxele şi impozitele online!

Chiar dacă startul plăţilor taxelor şi impozitelor s-a dat de abia luni, 15 ianuarie, în municipiul reşedinţă de judeţ, e foarte posibil ca acest handicap să fie repede depăşit, ţinând cont de elanul contribuabililor care au luat literalmente cu asalt ghişeele Direcţiei Taxe şi Impozite ale Primăriei. Astfel, până azi, la orele prânzului, au fost înregistrate în sistem 5.184 de plăţi, totalizând 885.913 lei, din care 1.228 (344.490 de lei) efectuate la ghişeele de la sediul DTI din Centru şi la cele de la punctul de lucru din Govândari.

Dacă, în mod previzibil, afluenţa contribuabilor din prima zi a (unii aşezându-se la rând cu 2-3 ore înainte de deschiderea ghişeelor, de la ora 8) nu a grăbit viteza operaţiunilor de la ghişee, a accentuat în schimb gradul de nervozitate şi frustrare al celor de la coadă care nu îşi puteau explica de ce „lucrurile merg atât de greu, în pofida digitalizării de care se tot face vorbire“.

Cu toate acestea, chiar dacă plata impozitelor a debutat de „Blue Monday“ (lunea albastră – a treia luni din ianuarie, considerată cea mai deprimantă zi a anului), în intervalul de timp menţionat au fost efectuate 3.956 de plăţi online, totalizând 541.423 lei, prin intermediul serviciilor electronice de pe www.primariaresita.ro şi ghişeul.ro, ceea ce demonstrează, dacă mai era cazul, eficienţa acestor instrumente. „Recomandăm plata online, atât pentru că astfel se evită formarea cozilor la ghişee, cât şi pentru că, astfel, în cazul plăţilor integrale efectuate până la 31 martie, contribuabilii beneficiază de o bonificaţie de 10%. Pentru plăţile efectuate la ghişee, în numerar sau prin POS, bonificaţia este de doar 5%!“, a declarat directorul DTI, Maria Ţugmeanu.

Ţinând cont de intervalul de timp alocat, reşiţenii care din diferite motive nu pot sau nu vor să utilizeze variantele de plată online pot evita inconvenientele statului la cozi, programându-şi vizita la DTI pentru oricare din zilele de luni-miercuri, între orele 8-16 sau vineri, între 8-13:30. Pentru toţi ceilalţi, în plus faţă de modalităţile deja amenţionate, pe telefonul mobil poate fi utilizată aplicaţia MyResita, disponibilă pe App Store sau Play Store, precum şi aplicaţia ROeID.

JCS-Walter Fleck