Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au participat sâmbătă, la Jupa, la ceremonia care a marcat finalizarea obiectivului de investiții BRUA –faza, respectiv a conductei în lungime de 479 kilometri și a celor 3 stații de comprimare!

Locația a fost aleasă simbolic, având în vedere faptul că Stația de Comprimare Gaze Naturale de la Jupa  a  fost  primul  obiectiv de investiții aferent proiectului BRUA–faza  1  care  a fost  finalizat, inaugurarea Stației având loc pe 30 septembrie 2019. TRANSGAZ a  început lucrările la cele 3 stații de comprimare aferente proiectului în data de 14 aprilie 2018. Ulterior, stațiile de comprimare au fost puse în funcțiune în septembrie 2019 (STC Jupa), octombrie 2019 (STC Podișor) și august 2020 (STC Bibești). Lucrările la gazoduct au început  în data de 4 iunie 2018 și au fost finalizate la 22 noiembrie 2020.

Președintele României a declarat: „Felicit compania Transgaz și conducerea acesteia pentru finalizarea primei faze a celui mai ambițios proiect din domeniul energiei. Atenție! Cel mai ambițios proiect din domeniul energiei. Este gazoductul BRUA, proiect realizat în bună măsură și cu fonduri europene. Vizita de astăzi reprezintă încă o confirmare a ceea ce am spus anul trecut. Și anume că Transgaz este o companie matură, aflată pe drumul dezvoltării la scară regională și capabilă de rezultate valoroase. (…) Dezvoltarea Sistemului Național de Transport de gaze pe coridorul BRUA este o etapă esențială a întăririi securității energetice atât a țării noastre, cât și a Uniunii Europene, dar și a securității energetice în regiunea Mării Negre. Să nu uităm că, în România, deși suntem al doilea mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, jumătate din gospodării se încălzesc în continuare cu lemne de foc, utilizând instalații învechite, neperformante, care afectează sănătatea și poluează mediul. Conectarea comunităților din România în ritm accelerat la resursele de gaze naturale reprezintă o prioritate guvernamentală asumată, care se materializează pe zi ce trece. Românii trebuie să beneficieze cu adevărat de resursele pe care țara noastră le are, care trebuie să fie exploatate inteligent, corect și eficient“.

Premierul României, după ce a felicitat conducerea Transgaz și a vorbit despre importanța BRUA, a precizat: „De asemenea, sunt în curs de derulare, sau urmează să înceapă foarte multe magistrale de gaz natural. Aici, de exemplu, suntem la Jupa. Se realizează studiul de fezabilitate pentru legătura între Jupa-Caransebeș-Herculane-Orșova până la Prunișor, care va realiza o conductă prin care se va permite conectarea la gazul natural a foarte multor localități din Caraș-Severin și din Mehedinți. Se lucrează la conducta Onești-Gherăești. Se lucrează la conducta Craiova-Segarcea-Calafat, deja  cred că este terminat Craiova-Segarcea. Gazul românesc trebuie să ajungă în casele românilor și trebuie să crească calitatea vieții pentru fiecare dintre români și noi garantăm lucrul ăsta“.

„De multe ori sintagma <<investiții strategice>> pare prea tehnică sau face trimitere la obiective greu de atins. Astăzi, în Caraș-Severin, cuvintele au căpătat sensul unei realizări concrete: gazele naturale vor ajunge în casele noastre și cu ajutorul unei magistrale care traversează ca un fel de autostradă energetică Bulgaria-România-Ungaria- Austria (BRUA). Guvernul PNL a promis că va aduce gazele naturale în casele românilor și iată că ne ținem de cuvânt. Mai avem încă multe obiective de îndeplinit pentru a avea normalitate și bunăstare în societatea românească. Un prim exemplu în acest sens este și extinderea rețelelor de gaze în proximitatea acestui coridor energetic, așa cum va fi și tronsonul Jupa-Băile Herculane-Orșova. Iată cum rezultatele încep deja să apară!“, a spus și Marcel  Vela, ministrul  Afacerilor  Interne.

Din delegația  oficială au  mai făcut parte Virgil Popescu, ministrul  Economiei și Cosmin Marinescu, consilier prezidențial. Din partea TRANSGAZ  a participat  directorul  general  al companiei, Ion Sterian, iar la eveniment au fost prezenți și prefectul Cristian Gâfu, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca și primarul Reșiței, Ioan Popa.

JCS-Nina Curița