Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Așa cum Jurnal CS a scris, Primăria Caransebeș a început demersurile pentru introducerea rețelelor de gaz metan în mai multe cartiere unde acestea nu există. Dacă zilele trecute, primarul Felix Borcean s-a întâlnit cu locuitorii din Valea Cenchii pentru a le prezenta proiectul și a vedea dacă aceștia sunt de acord, luni după amiază a venit rândul locuitorilor din Jupa să discute cu edilul această potențială investiție în cartier.

Asta, pe lângă alte câteva dificultăți cu care jupenii se confruntă și pentru care au cerut sprijinul Primăriei Caransebeș. În principiu, oamenii au fost de acord, mai ales în condițiile în care aprovizionarea cu lemne este din ce în ce mai dificilă. „Au fost dezbătute aproximativ 20 de probleme, din care am identificat câteva mai serioase, cum ar fi lipsa gazului din această comunitate, acesta fiind principalul motiv pentru care am venit azi aici, să văd dacă există o dorință cvasiunanimă sau unanimă de a introduce rețeaua de gaz. Cred că este un proiect fezabil, chiar dacă noi în prima parte ne-am gândit la Valea Cenchii, Șesu Roșu și Gară, cred că și pentru Jupa este un proiect fezabil, dar vreau să avem mai multe date tehnice legate de sursele de alimentare cu gaz, să vedem dacă putem realiza proiectul prin alte variante decât cea pe care am propus-o noi inițial. Din calculele pe care le-am făcut împreună cu Departamentul Economic din Primărie, am avea nevoie de 7,5 milioane lei pentru a realiza unele investiții pe care ni le-am propus, una dintre acestea fiind chiar introducerea rețelei de gaz în cartierele care nu beneficiază de această utilitate, fapt aproape de neconceput în secolul 21. Evident, costurile le vom suporta noi pentru această investiție, urmând ca furnizorul de gaz să devină proprietar pe această rețea nouă de gaz”, a spus Borcean.

Edilului i-au fost semnalate și alte probleme legate de asfaltări, de rigole, podețe, acces în proprietate, canalizare, absența fibrei optice pentru cablu și internet, căderile de tensiune din rețeaua electrică. „Unele din aceste lucruri nu țin neaparat de Primărie dar putem să dăm o mână de ajutor. Baza sportivă dacă va fi lăsată de izbeliște se va degrada și dacă vă uitați se poate constata că a fost invadată de buruieni. Evident, cred că dacă ar exista o emulație sportivă în comunitate și o oarecare implicare din partea cetățenilor, cred că această bază sportivă nu ar arăta așa cum arată, însă le-am promis că o să intervenim și noi cu infrastructura care trebuie montată, adică porți de handbal, fileu de tenis de câmp și poate că atunci din partea dumnealor se va vedea o altfel de atitudine în privința mișcării sportive”, a adăugat edilul.

Și căminul cultural din Jupa a reprezentat un alt subiect de discuție, oamenii spunând că au ajuns de râsul județului, fiind una din puținele comunități care nu au o astfel de locație funcțională. „Căminul cultural din Jupa este un element esențial în viața comunității rurale și, așa cum promiteam cu ceva vreme în urmă, este deja introdus într-un plan de reabilitare energetică pe fonduri europene. Este o problemă de timp până când vom putea accesa aceste fonduri, iar dacă nu vom reuși le-am promis că vom efectua lucrările de reabilitare din bugetul pe anul viitor, din bugetul local”, i-a asigurat Borcean pe jupeni, la fel ca și de prezența mai vizibilă a Poliției Locale în zonă. „Și comunitatea din Jupa este parte integrantă a Caransebeșului. Deși este una liniștită, există mici probleme cu câțiva locuitori din apropierea căminului cultural și a bazei sportive, puțin mai certați cu legea. O să discut cu Poliția Locală să-și configureze un program astfel încât și Jupa să fie în atenția dumnealor”, a mai declarat primarul Caransebeșului. Acesta va reveni la Jupa săptămâna viitoare, pentru o întâlnire la care vor participa și constructorii care au lucrat la reabilitarea străzilor din Jupa.