Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – La finalul ediţiei 2011/2012 a Ligii a III-a de fotbal, preşedintele secţiei de fotbal a Gloriei Reşiţa era abătut, dar încrezător. JURNAL DE CARAŞ-SEVERIN: Domnule Gabriel Stănucă, suntem la final de sezon competiţional. Un final trist, dar ameliorat, într-un fel, de jocul tot mai bun al echipei, în ciuda rezultatelor modeste.

 

GABRIEL STĂNUCĂ: Aşa este. Dar, foarte important este faptul că aceşti copii au beneficiat, ca să zic aşa, de forţa Ligii a III-a de fotbal. Pentru că diferenţa dintre Juniorii A şi B şi eşalonul trei este foarte mare. De ce spun asta? Pentru că aceştia au 17-18 ani. Iar în Liga a III-a sunt jucători cu excepţia a trei sub 21 de ani, care au evoluat în diferite eşaloane în care experienţa îşi spune cuvântul.

 

JCS: Din toamnă, Gloria Reşiţa va evolua în Liga a IV-a Caraş-Severin. Ce perspective au tinerii fotbalişti. Sau, altfel spus continuaţi proiectul pe termen lung stabilit în vara lui 2011?

G.S.: Sigur că da. Am plecat pe un proiect de patru ani de zile, cu riscurile lui. Şi, chiar dacă în Liga a III-a am încasat foarte multe goluri, am învăţat că cel mai important este să construim, să ne pregătim, să avem o echipă care să crească frumos, omogen, cu antrenori care să-i pregătească. Şi uşor, uşor să ajungem să jucăm ceea ce ne dorim. Şi să revenim în Liga a III-a.

 

JCS: Un element determinant în ceea ce vă doriţi, în continuare, îl reprezintă starea de spirit a jucătorilor, având în vedere că majoritatea sunt foarte tineri. Ce veţi face în acest sens?

G.S.: Băieţii au avut parte de un tratament bun, în sezonul recent încheiat. De fiecare dată, conducerea clubului i-a încurajat. Nu i-a lăsat să cedeze moral. Am fost aproape de ei. I-am făcut să înţeleagă faptul că cel mai bun lucru este următorul joc, cel mai important aspect este ca ei să fie devotaţi, să joace din plăcere. Şi, sperăm că i-am convins că am făcut toate eforturile pentru ca ei să-şi desfăşoare activitatea în condiţii de performanţă.

 

JCS: Mulţi dintre ei au ajuns într-un moment de răscruce, pentru cariera lor.

G.S.: Noi sperăm că au înţeles, fiindcă toţi am învăţat durerea înfrângerii. Şi cred că îşi doresc acum, mai mult ca oricând, să demonstreze că merită să se întoarcă în Liga a III-a. Să demonstreze că sunt jucători talentaţi şi că care merită să evolueze în eşaloanele superioare. Să viseze frumos că, într-o zi, vor ajunge, prin fotbal, prin sport, mult mai departe. Dar, pentru asta este nevoie de foarte multă muncă, foarte multă disciplină, foarte mult respect pentru ceea ce fac. Noi, ca şi conducere, nu facem altceva decât să-i sprijinim, pentru ca ei să-şi dezvolte abilităţile.

 

JCS: Deci, veţi conta şi în noul sezon pe acelaşi lot de jucători?

G.S.: Legat de această problemă, mai avem patru-cinci jucători pe care i-am monitorizat. Vom organiza, în perioada precompetiţională mai multe meciuri de pregătire, trialuri, în speranţa că vom putea coopta o serie de jucători, pentru a realiza o concurenţă cât mai mare pe posturi. Deşi, din păcate, aria de selecţie este foarte mică, prin prisma faptului că şi fotbalul din judeţ, şi nu numai, se confruntă cu o serie de probleme financiare.

 

JCS: În concluzie, v-aţi anunţat deja candidatura pentru câştigarea noii ediţii a Ligii a IV-a de fotbal.

G.S.: Noi ne dorim să revenim cât mai repede în Liga a III-a. Dar, avem un program pe care vrem să-l respectăm cu stricteţe, pentru ca, în jurul vârstei de 21-22 de ani, aceşti copii să „explodeze“. Ca urmare, dacă nu vom promova în vara lui 2013, nu va fi o tragedie. Însă, în cel mai rău caz, ne dorim să încheiem pe podium. De ce spun asta? Pentru ca ei să înţeleagă faptul că numai acolo, la vârf, pot fi cei mai buni. Dacă ne oprim undeva la locurile cinci-şapte, atunci nu este în regulă. Important este ca, dacă ajungem la baraj, să şi promovăm, să continuăm mai departe acest vis, până la urmă.

Marius Moraru