Flăcările ameninţă satul Bucova! Primarul crede că e nevoie de elicopter! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

BĂUŢAR – De câteva zile, pompierii din comuna Băuţar, împreună cu cei din Caransebeş şi cu aproximativ 30 de membrii ai composesoratelor din comună, se luptă să stingă un puternic incendiu de vegetaţie!

Ipoteza cea mai plauzibilă este că focul a pornit de la incendierea intenţionată a unor resturi vegetale, după care flăcările s-au întins în pădure şi de aici încolo misiunea celor care se luptă să stingă focul a devenit una aproape imposibilă. Din cauza terenului inaccesibil, s-a intervenit manual, utilajele specializate neavând acces în zonă. Un expert de la Caransebeş analizează acum posibilitatea aducerii unui elicopter de intervenţie pentru a stăvili văpaia care se apropie cu paşi mari de satul Bucova.

„De trei zile se chinuie oamenii ăştia să stopeze incendiul şi nu reuşesc. Se duc şi se expun pericolului şi tot degeaba. Au venit şi pompieri de la Caransebeş, dar nu facem faţă. Locurile unde sunt flăcări sunt inaccesibile pentru autospecialele de pompieri şi oamenii se luptă cum pot. Până acum nu au fost afectate sălaşuri sau gospodării, dar situaţia nu se îmbunătăţeşte deloc. Se pare că vom avea nevoie de intervenţie aeriană, se analizează acum această posibilitate. Sperăm să reuşim să stopăm incendiul înainte de a afecta proprietăţile oamenilor“, ne-a declarat azi Romulus Barbescu, primarul comunei Băuțar.

Dacă se va dovedi că focul a plecat de la arderi intenţionate de vegetaţie, atunci situaţia este şi mai gravă. Pentru că în această perioadă în care coronavirusul dă de furcă suficient autorităţilor, un incendiu masiv este tot ce mai lipsea serviciilor de urgenţă şi intervenţie.

JCS-Nina Curiţa