Caraş-Severin, Romania

CIUCHICI – Un cămin cultural și două poduri sunt în lucru la Ciuchici. Patru proiecte au fost depuse!

De câteva zile a demarat execuția lucrărilor de reabilitare, modernizare și dotare la căminul cultural din satul Macoviște. Investiția de 1,8 milioane de lei, finanțată prin CNI, include refacerea acoperișului, a fațadei și utilităților, instalații sanitare și electrice noi, stație de amplificare modernă, săli reabilitate și dotate cu mobilier, amenajarea unei terase în curtea interioară. Primăria contribuie cu 87.000 de lei, bani pe care i-a cuprins în bugetul local drept cofinanțare și care vor fi folosiți pentru lucrări în exteriorul clădirii. „Termenul de execuție este de un an, însă constructorul poate termina în șase luni. Totul depinde de punctualitatea cu care vor veni banii”, ne-a declarat primarul Ion Orbulescu.

În paralel, primăria pune la punct ultimele detalii înaintea începerii lucrărilor de construcție la Ciuchici a două poduri peste pârâul Vicinic. Acestea urmează să fie ridicate pe strada nr. 1, respectiv pe strada Macoviștei, valoarea investiției derulate prin PNDL 2 fiind de 3,2 milioane de lei. Proiectarea e gata, documentația a fost trimisă, fiind așteptații banii pentru a putea demara lucrările.

Recent, primăria a depus pe PNRR patru proiecte în valoare cumulată de 345.000 de euro. Acestea vizează reabilitarea dispensarului din Ciuchici, a două clădiri administrative la Nicolinț și Petrilova și a căminului cultural din Petrilova. Dispensarul dispune de parter și două etaje, aici urmând a se face lucrări la acoperiș, fațadă și instalații electrice. După care, de reabilitările interioare, se va ocupa primăria, prin finanțare de la bugetul local. Reabilitarea acestei clădiri este cu atât mai necesară cu cât comuna nu are medic de familie, iar cei mai mulți dintre localnici merg la doctor la Răcășdia sau la Oravița.

Lucrări similare se vor executa la clădirea administrativă din Nicolinț. Fostă CAP, clădirea găzduiește diverse activități administrative, la nevoie servind chiar activității elevilor. Este așadar o clădire bună la toate pe care primăria o vrea reabilitată, același lucru dorindu-se pentru o clădire din Petrilova și căminul cultural de aici. „Proiectele ne permit să facem cam trei sferturi din lucrările de care clădirile au nevoie. Rămân lucrările de interior, pe care le vom face din bugetul local”, a încheiat primarul.

JCS-Ionel Ivașcu