Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a emis, astăzi, ordinul purtând semnătura ministrului Radu Oprea!

Informația ne-a parvenit de la primarul Ioan Popa, bucuros că „începem săptămâna cu o veste extraordinarǎ pentru întreg Banatul de Munte! Aduc mulțumirile mele sincere domnului ministru Radu Oprea. Mulțumesc de asemenea partenerilor din acest proiect, Primăria Văliug și Consiliul Județean Caraș Severin, care alături de colegii mei din Primăria Reșița au făcut ca acest proiect demarat în urmă cu 20 de ani, să devină o realitate!“

Reamintim, proiectul în valoare de 42 de milioane de euro a primit avizul Comisiei tehnico-economice a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului în urmă cu o lună. În condițiile în care finanțarea de la MEAT acoperă 70%, diferența de circa 12 milioane de euro urmează a fi acoperită de către partenerii în proiect (Primăria Reșița, Consiliul Județean și Primăria Văliug) printr-un credit a cărui modalitate de contractare încă este în dezbatere. De asemenea, este posibil ca în curând Consiliul Județean Timiș să revină ca partener în Schilift SRL, societatea prin care se va face operarea domeniului turistic, la finalizarea implementării proiectului.

„Contractul de proiectare și execuție este semnat, iar consorțiul câștigător format din 3 companii de calibru lucrează deja la proiectul tehnic. Profit însă de acest moment și fac un apel serios la primăriile din Văliug și Brebu Nou să preia Regulamentul de Construire în Zone Alpine, regulament întocmit de Direcția de Urbanism a Consiliului Județean, inspirat din legislația Austriei. Fără acest document există riscul ca investițiile ce urmează a fi realizate să fie duse în derizoriu prin construcții inadecvate, așa cum este cazul, din păcate, în alte zone turistice, adevărate eșecuri.“, a adăugat Ioan Popa.

Proiectul prevede trei pârtii pe care se putea schia deja la care se adăuga alte trei noi, dar şi o instalaţie pentru înzăpezire artificială, o instalaţie de transport pe cablu de tip telegondolă cu 10 locuri, o tiroliană şi un scaun autopropulsant, un parc tematic, precum şi alte obiective (clădire anexă, garaj pentru maşinile de bătut zăpada). De asemenea, va fi amenajată o parcare terană cu o suprafaţă de 3.000 mp şi o cale rutieră de întoarcere a autobuzelor care vor aduce turiştii în zona staţiei inferioare a staţiunii.

„România «exportă» astăzi turism de aproximativ 14 miliarde de euro anual. Intervențiile bine gândite în infrastructura montană și în zona litoralului Mării Negre pot face ca o bună parte din acești bani să rămână în țară!“, a conchis primarul Reșiței, Ioan Popa. Prin urmare și într-o anume măsură, chiar în Caraș-Severin.

JCS-Walter Fleck