Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Herculane Project a câștigat o finanțare europeană pentru a continua studiile pe Băile Neptun, în cadrul unui proiect în consorțiu cu două organizații neguvernamentale din Slovenia și Slovacia!

Proiectul este organizat în jurul a trei clădiri emblematice de patrimoniu: o casă a minerilor din secolul al XIX-lea din Idrija (Slovenia), Băile Neptun din secolul al XIX-lea din Băile Herculane (România) și biserica Sf. Ladislau din secolul al XIII-lea din Kameňany (Slovacia). Toate cele trei clădiri au fost recunoscute la nivel internațional pentru valorile lor de patrimoniu european, dar care se confruntă cu un viitor incert. Din cei 188.000 de euro, 40.000 euro au fost accesați de către Asociația Locus, care derulează Herculane Project.

„Suntem bucuroși să ne putem continua munca pe două niveluri diferite – unul care se concentrează direct pe șantier, pe Băile Neptun, prin extinderea studiilor noastre asupra fațadei și ornamentelor care sunt de mare valoare și, de asemenea, continuând să creăm o platformă unde tinerii profesioniști în domeniu și studenții pot învăța despre diferite tehnici de conservare ale acestor ornamente. Vom scana 3D fațada Băilor Neptun, vom inventaria toate ornamentele și vom elabora un memoriu pe care îl vom preda Primăriei Băile Herculane. De această dată, efortul nostru depășește granițele țării noastre prin cooperarea cu alte două ONG-uri de la care avem multe de învățat și sperăm ca experiența lor în acest domeniu să fie transmisă tinerilor care vor participa la activitățile pe care le organizăm.“, a declarat Oana Chirilă, de la Locus/Herculane Project.

Proiectul este unul multianual și se va desfășura până la finele anului 2024.

JCS-Nicoleta Moraru