Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Festivalul e pregătit, însă e sub semnul întrebării dacă se va ţine fizic sau online, asta în funcţie de evoluţia epidemiologică din România, dar şi din ţările invitate!

Cea de-a X-a ediţie, ediţie jubiliară, ar fi trebuit să fie în 2020, dar din cauza pandemiei, ca dealtfel şi alte evenimente internaţionale similare, a fost amânată cu un an. Ca şi în anii precedenţi, cei care au rămas alături de conceptul festivalului, prin susţinerea financiară, sunt Grupul CEZ România şi Fundaţia Activity.

În cadrul unei conferinţe de presă au fost dezvăluite aspectele organizării şi programul întocmit riguros, graţie sprijinului comunităţilor locale şi ale administraţiilor locale din localităţile din judeţ unde poeţii invitaţi vor susţine meetinguri de poezie. Gazda conferinţei de presă, preşedintele Fundaţiei Activity, Nadia Potoceanu, a precizat: „Principalul invitat, Ana Maria Drăghici, care este reprezentantul principalului sponsor al acestui festival, nu numai acum, când este ediţia a X-a, ci a tuturor ediţiilor acestui festival, ne onorează cu prezenţa sa alături de noi. Ne onorează faptul că, deşi în acest an s-a cam retras de pe aceste meleaguri, Grupul CEZ este alături de noi, alături de comunitatea reşiţeană, ceea ce pentru noi este foarte important. De asemenea, este alături de noi directorul festivalului, poeta Liubiţa Raichici, fără de care cele nouă ediţii nu ar fi avut loc. Facem demersuri ca titlul festivalului să intre sub protecţie, îl înregistrăm la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM)“.

Purtătorul de cuvânt al Grupului CEZ, Ana Maria Drăghici, a subliniat că festivalul este unul din proiectele de suflet ale acestei societăţi comerciale: „Susţinem acest festival încă de la venirea în Caraş-Severin, continuăm să o facem şi sperăm să o facem mulţi ani de-acum încolo. Suntem mândri să susţinem cultura şi frumosul pe care le regăsim la fiecare ediţie a acestui festival. Suntem în postura de unic partener comercial, pentru a zecea oară consecutiv. Nevoile comunităţii devin priorităţi pentru noi şi intră în portofoliul activităţilor de tradiţie, având un rol la fel de important ca şi activităţile operaţionale ale companiei“.

Despre obiectivele şi invitaţii acestei ediţii, directorul festivalului, poeta Liubiţa Raichici, a specificat: „Trăim într-o normalitate modificată, de aceea mi-a trebuit foarte mult curaj să şi încerc să fac festivalul, pentru că nu vreau să schimb formatul. Festivalul înseamnă invitaţi importanţi, scriitori, dar şi oameni din lumea largă. Anul trecut nu l-am ţinut pentru că n-am vrut să trecem pe online. Nici anul acesta nu aş dori să trecem în online decât, poate, într-un segment. Festivalul a fost gândit pe trei aspecte: să promoveze ce avem noi valoros, pentru că noi avem extrem de multe lucruri frumoase, noi ca ţară, noi ca Banat, noi ca Banatul de Munte, noi ca Reşiţa şi Caraş-Severin, înainte de toate avem monumente, judeţul este extraordinar de frumos, astfel că invitaţii noştri veneau fără să ştie foarte multe lucruri şi plecau cu o Românie frumoasă în inimă; de asemnea, festivalul vrea să promoveze şi poezia şi literatura, fiindcă în România şi în Caraş-Severin avem poeţi de nivel, cel puţin european, însă noi nu avem o promovare constantă şi permanentă, de aceea m-am gândit că promovarea de grup e cea mai bună promovare, pentru că noi publicăm şi Caietul festivalului, în care poeţii noştri sunt traduşi şi circulă în lume, iar la meetingurile de poezie fiecare e prezentat, numai cei care nu doresc să vină, nu participă; un alt aspect îl reprezintă faptul că invităm scriitori, poeţi care sunt personalităţi în ţările lor, dar care trebuie să îndeplinească o condiţie, şi-anume, să iubească România şi cultura ei şi să facă ceva pentru ea, iar premiile pe care le acordăm la fiecare ediţie sunt pentru cei care au făcut şi fac ceva în acest sens. Mai e un segment, cel de culte, care are efecte asupra celor care aparţin altor culte, de aceea cred că o cunoaştere mai bună a noastră ne face bine tuturor“.

Referindu-se la ediţia jubiliară, Liubiţa Raichici a subliniat că a invitat 15 state, din care 12 au confirmat participarea. Menţionăm că e vorba de poeţi din Tunisia, SUA, Japonia, Rusia, Croaţia, Italia, Polonia, Serbia, Muntenegru şi Republica Srpska. Totul va depinde însă de evoluţia epidemiologică din aceste ţări, dar şi de cea din România în perioada festivalului, respectiv 21 – 25 septembrie 2021. În acest an, premiul Festivalului Internaţional Porţile Poeziei – ediţia a X-a va merge în Croaţia, acesta fiindu-i acordat poetului şi traducătorului Tomislav Domovici. Programul se va derula, potrivit formatului obişnuit, cu meetinguri de poezie la Reşiţa, Oraviţa şi Moldova Nouă, în final fiind prevăzută şi o croazieră pe Dunăre.

JCS-Alexandra Gorghiu