Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Spune senatorul social-democrat Ion Mocioalcă, vestea bună transmisă de acesta fiind că Ministerul Agriculturii a elaborat deja actul normativ pentru a dubla cu bani de la bugetul de stat orice ajutor acordat de Comisie în legătură cu exporturile din Ucraina!

„Fermierii protestează împotriva Comisiei Europene, nu împotriva Guvernului. Decizia CE de a permite intrarea în UE a grânelor ucrainene fără taxe vamale și fără a se limita doar la tranzitare a afectat mult statele din regiune. Ajutoarele au fost insuficiente și distribuite în mod inechitabil, după cum au admis și oficialii Comisiei Europene. Ministerul Agriculturii a luat mai multe măsuri pentru a-i sprijini pe fermierii români afectați și va continua să susțină cauza lor la Bruxelles!“, explică Mocioalcă.

Oficialul a dezvăluit faptul că Ministerul Agriculturii a elaborat deja actul normativ pentru a dubla cu bani de la bugetul de stat orice ajutor acordat de Comisie în legătură cu exporturile din Ucraina. Iar dublarea sumei de bani europeni este nivelul maxim permis de regulamentul UE.

„Ministerul Agriculturii a insistat la Bruxelles să se suplimenteze sumele acordate și să se schimbe algoritmul de alocare către cele 6 state solicitante. Și a propus experților europeni ca în noul algoritm să țină seama de suprafața cultivată cu cereale în fiecare stat solicitant. În această privință, România ar fi pe primul loc cu 6 milioane de hectare, urmată de Polonia cu 3,5 milioane și Bulgaria cu 2 milioane. România a transmis o scrisoare către Comisia Europeană în care, la fel ca restul statelor solicitante, cere reintroducerea taxelor vamale pentru cerealele exportate din Ucraina, o monitorizare mai atentă grânelor care tranzitează spațiul UE și o formulă de calcul corectă pentru alocarea ajutoarelor către statele afectate.“, a încheiat social-democratul cărășean.

JCS-T.K.