Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Omul de afaceri Ioan Cârpaci și soția acestuia s-au ales cu control judiciar pe o durată de 60 de zile, după perchezițiile și audierile care au avut loc miercuri într-un dosar privind fraudarea fondurilor europene. În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane!

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, cei doi sunt cercetați pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

„În perioada 2016 – 2022, cei doi inculpați ar fi inventat un mecanism ce presupunea crearea, în mod artificial, a condițiilor necesare obținerii în mod nelegal de fonduri europene, în contextul implementării unor proiecte derulate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care vizau, printre altele, <<Instalarea tânărului fermier…>> și <<Agricultură ecologică>>. Concret, cei doi inculpați ar fi înființat atât pe numele lor, cât și pe numele altor persoane din anturajul acestora, entități juridice (societăți comerciale sau persoane fizice autorizate) pe care, în fapt, le controlau și, ulterior, atât personal cât și prin intermediari, ar fi depus la cele două organisme menționate mai sus mai multe documente și declarații false sau inexacte (declarații, adeverințe, certificate, etc.), prin intermediul cărora ar fi încercat să dovedească îndeplinirea condițiilor de eligibilitate pentru obținerea fondurilor nerambursabile. În realitate, niciunul dintre inculpați nu ar fi îndeplinit condițiile pentru a fi considerat un <<fermier activ>>, nedesfășurând nicio activitate agricolă, terenurile arendate (livezi, pășuni, etc.) fiind lăsate în paragină. Prin aceste demersuri, cei doi inculpați ar fi obținut fonduri europene în valoare de 2.000.000 lei. În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii, până la concurența sumei menționate mai sus.”, spun procurorii DNA.

Aceștia mai precizează că „punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

JCS-R.M.