CARANSEBEȘ – E concluzia edilului Caransebeșului, după deschiderea Centrului de zi pentru persoane vârstnice Caransebeș, situat în cartierul Teiuș, în fosta vilă Popov!
Cine vedea clădirea acum 5 ani, ar fi spus că trebuie dărâmată din temelii. Și totuși, astăzi, venerabilul imobil arată ca și cum îl așteaptă pe fostul ministru bulgar de externe din anii ’40 ai secolului trecut să-i calce pragul. Renovată, atât în exterior, cât și în interior, Vila Popov a suferit o transformare radicală, grație unor finanțări atât europene, cât și din bugetul local. „Nu a fost un proiect ușor, însă acum punem la dispoziția dumneavoastră acest centru, unde puteți să vă întâlniți, să socializați, să vă recreați sau să beneficiați de servicii medicale. Mulțumesc și echipei de proiect, pentru că auzim de multe ori că proiectele acestea se fac așa, peste noapte. Nu este deloc așa, e multă muncă, mai ales că aici am avut de a face cu restaurarea unei clădiri cu o arhitectură deosebită.”, le-a spus seniorilor caransebeșeni cel care s-a ocupat de proiect, city managerul Florin Bogdea. Iar seniorii nu au fost puțini, veniți să vadă locul în care își vor putea petrece măcar o parte din timpul liber.
Primarul Felix Borcean a făcut un scurt istoric al proiectului, de la idee până la deschidere: „Proiectul pentru Vila Popov a fost gândit în primul meu mandat, alături de o altă echipă managerială, condusă la acea vreme de Andrei Ungur, și ne-am gândit atunci că acest spațiu ar putea să devină ceea ce este astăzi. Clădirea arăta foarte rău, însă acum putem să spunem că e schimbată total. Oamenii au venit astăzi în număr mare, sper să fie la fel și de acum încolo, ca să beneficieze de serviciile de asistență socială, centrul fiind pregătit aproape la toate capitolele pentru a oferi serviciile pentru care a fost gândit. Nu a fost finanțat doar din fonduri europene, Primăria a contribuit cu 2,6 milioane de lei din cele aproape 7 milioane cât a costat reabilitarea. Am făcut acest efort pentru că banii aceștia publici trebuie să se întoarcă la cetățenii acestui oraș, o bună parte din ei persoane vârstnice, care trebuie să beneficieze și de astfel de servicii, de socializare, de activități cotidiene, de servicii medicale, toate gratuite. S-a păstrat identitatea arhitecturală a clădirii așa cum a fost în perioada interbelică. Și chiar dacă e frumos să faci o plimbare pe jos până aici, vom pune la dispoziție și un microbuz, pentru că în scurt timp vom primi și microbuzele electrice printr-un alt proiect.”
Primarul Felix Borcean a mai avut o veste bună pentru vârstnicii care vor veni la acest centru, aceea că și zona verde din jurul vilei va fi amenajată peisagistic. Mai întâi din bugetul local, apoi cu ajutorul altui proiect european, care cuprinde toată zona Parcului Teiuș.
JCS-R.M.