REŞIŢA – Aceasta a fost decizia luată de consilierii locali, cu privire la prelungirea cererilor pentru construcţiile provizorii aflate în proximitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa!
Până acum, reşiţenii, dar şi alţi cărăşeni, care au avut nevoie de o consultaţie, intervenţie medicală sau de câteva zile de spitalizare erau familiarizaţi cu acele construcţii provizorii, acele chioşcuri de la poarta spitalului judeţean. Pijamale, papuci, cafea, produse de îngrijire personală, scutece şi îmbrăcăminte pentru bebeluşi, prăjituri, sucuri, fructe, precum şi alte servicii, toate se găseau aici, ca la bazar.
În urma analizei făcute de către aleşii locali cu privire la prelungirea contractelor pentru agenţii economici care desfăşurau diverse activităţi la poarta unităţii medicale, solicitările nu au mai fost aprobate, deşi iniţial, compartimentul de specialitate pregătise proiectele de hotărâre în vederea aprobării.
Pentru o mai bună înţelegere, practic, construcţia provizorie este proprietatea societăţii comerciale şi este amplasată pe terenul primăriei, mai corect, pe domeniul public sau privat al unităţii administrativ-teritoriale, iar în cazul în care nu mai sunt aprobate prelungirile contractelor de închiriere sau concesiune, după caz, aceste construcţii trebuie demolate şi terenul adus la stadiul iniţial. Trei societăţi comerciale deţineau astfel de construcţii pe suprafeţe de teren în suprafeţe de 75 mp, 21 mp şi 44 mp, pentru care achitau către municipalitate contravaloarea unei chirii lunare în sumă de 2.486 lei, 680 lei respectiv 1.435 lei, chirii calculate în conformitate cu taxele locale stabilite pentru acest an fiscal.
Ulterior, faţă de această decizie a Consiliului Local Reşiţa, una dintre societăţile comerciale în cauză a înaintat o plângere prealabilă, care a fost dezbătută de aleşii locali în ultima şedinţă, şi care a fost respinsă ca fiind neîntemeiată, motivul invocat fiind contextul pandemiei de Covid 19, precum şi faptul că Primăria Reşiţa şi Consiliul Judeţean Caraș-Severin au hotărât construirea unui spital modular în curtea actualului spital de urgenţă, sens în care era necesară fluidizarea accesului în cadrul acestei unităţi spitaliceşti. Totodată, un alt motiv a fost acela că în imediata apropiere se află şi Complexul de Sport şi Sănătate „Prof.Ioan Schuster“, pentru care municipalitatea a aprobat realizarea unei investiţii de amploare ce implică extinderea acestui obiectiv, cu un centru SPA, spaţii verzi şi locuri de parcare.
JCS-Nicoleta Moraru
FOTO: Arhivă JCS