Expoziţie de tunuri pentru Teatrul de Vară - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – 12 tunuri de la Arsenal, fabrica noastră de tunuri, ar putea străjui scările spre Teatrul de Vară. Atât teatrul, cât şi scările spre acesta, ar putea intra în reabilitare în curând, licitaţia fiind în derulare!

„Am scos la licitaţie un proiect pentru reabilitarea Teatrului de Vară şi toată porţiunea pe lângă grădiniţă, până la Teatrul de Vară şi la Ateneu. Este în licitaţie publică acum“, aşa sună vestea cea bună pe care ne-a dat-o primarul Ioan Popa, vizavi de obiectivul din Moroasa.

Teatrul de Vară a trecut prin administrarea mai multor instituţii, însă până acum nu s-a reuşit ducerea la bun sfârşit a vreunui proiect. Notabil a fost proiectul universităţii reşiţene, însă iniţiativa de renovare şi modernizare a eşuat. A fost preluat şi de un post de radio, însă din diferite motive nici proiectul acesta nu a fost dus la bun sfârşit, deşi existau mari speranţe. Postul urma să-şi mute sediul acolo, însă şansele finanţării de la Bucureşti au dispărut, iar municipalitatea a primit înapoi obiectivul.

Chiar dacă mărturiseşte că ar vrea să păstreze cam tot ce a fost pe acolo, inclusiv destinaţia, primarul Ioan Popa declara că are planuri mari pentru edificiu, şi aşa cum a mai spus ar vrea acolo un fel de „american corner“ (colţ american), care să găzduiască programe de bun gust, seri de muzică şi film etc.

Tot mai mulţi reşiţeni şi-au pus întrebarea, în ultimii ani, ce se va întâmpla cu scările spre Teatrul de Vară şi Ateneu. Cândva, scările largi erau folosite la tot felul de festivităţi, era puhoi de copii, de reşiţeni. Festivităţi care însă n-au mai avut loc. Pentru construirea celei mai mari grădiniţe din oraş, municipalitatea a decis să spargă acele scări, mai ales că pentru vechiul sediu al Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 7, de pe strada Petru Maior, aflată în proprietatea UCMR, s-au plătit chirii impresionante, reduse treptat. Cea mai recentă sumă lunară aprobată de aleşii reşiţenilor, fără TVA, a ajuns la 5.820 de euro.

Edilul mărturiseşte că imediat ce Teatrul de Vară a fost retrocedat municipalităţii, a fost scos din arhivă proiectul celor de la universitate şi s-a încercat gândirea unei structuri. Odată ce s-a reabilitat şi realizat grădiniţa de acolo, urmează şi reabilitarea scărilor de lângă. Va fi amenajată un fel de expoziţie în aer liber în jurul scărilor, pentru că acestea vor fi străjuite de 12 tunuri de la Arsenal.

Legat de obiectivul în sine, edilul a subliniat că vrea ca acolo să se facă tot ceea ce a fost. Cât despre structurile metalice montate acolo, a spus că nu le doreşte în zonă. Şi-ar dori demontarea termopanelor care n-au nicio legătură cu edificiul, pentru a merge pe o structură uşoară, cu copertine, cu acoperiş lejer, care să asigure umbră, să ferească de ploaie. Primarul Ioan Popa spunea că ideea unui „american corner“ la Reşiţa i-a venit în urma unei discuţii cu Dean Bowman – newyorkezul stabilit de ani buni în Reșița, profesorul de gospel, jazz și soul, care predă voluntar la Reșița, ajuns în finala „Românii au talent“, în luna mai –, dar şi cu reprezentanţi ai SUA la Bucureşti. Pentru că acest tip de colţ american funcţionează cu succes în multe locuri din România, făcute chiar de cetăţeni americani.

„Eu văd acolo un loc în care vara să vedem filme, cel puţin filme pentru copii, teatru de păpuşi pentru copii, poate o seară de folk, o seară de blues, o seară de filme vechi. Poate că, împreună cu Cinematograful Dacia, să încercăm să facem nişte ateliere de lucru şi să transferăm acolo, pe perioada de vară, câteva acţiuni. E un loc bun, ok, în regulă, care trebuie exploatat. Şi nu costă foarte mult să-l readuci în public, eu cred că îl putem face“, declara optimist primarul, când făcea planuri pentru reînvierea obiectivului.

JCS-A.M.

7 Comentarii

 1. aici se duce impozitul pentru un amarat de apartament ,din cauza unor incompatibili care sunt conducatori de „municipiu” defapt o asezare oarecare din zona de vest .aici mi-am rupt cizmele sa plec de acasa la lucru,la cumparaturi si pe unde a mai fost nevoie,si nu doar eu ci toti locatarii din zona.fara sa mai spun cati au plecat definitiv din zona.pacat,dar multumiri fie aduse conducatorilor de tip asezare „urbana”.

  • Am citit, dar am nevoie de traducere.
   Ce vrei sa spui?
   Ce ai mai patit tu si locatarii din vina primarului? Sau care primar? Sau la care conducatori de urbe, te referi?

  • La cati bani are primaru, sigur vrea sa se imbogateasca cu niste tunuri ruginite de la Arsenal Resita.
   Doamneeee ce gandire aveti unii…

  • Apoi,buna sa fie seara.,am observat că va ciondăniți pe nimic.nu știți nimic ,da sa fie vorba .da și mâine e ozi

 2. E un punct important al oraşului şi merită să-şi reia strălucirea de altădată. E frumos şi benefic pt. oraş să aibă un loc în aer liber unde să se poată ţine orice: concerte, spectacole, film, expoziţii, conferinţe etc. Iniţiativa e frumoasă şi benefică.

 3. Aloo!…nea primaru’, puneți în gura lui Bowman ce zicea Cocârlă acu’ nu știu câți zeci de ani?Mie, mi-ar fi rușine.

Adaugă comentariu