Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Poliţia judeţului recomandă părinţilor să pună între priorităţi siguranţa copiilor lor. Şi, am spune noi, recomandarea e pe bună dreptate, dacă e să luăm în calcul faptul că, doar în prima jumătate a acestui an, au plecat de acasă în mod voluntar 31 de copii!

Din fericire, cei mai mulți au fost găsiţi în scurt timp şi redaţi familiilor şi reprezentanţilor legali. Iar potrivit declaraţiilor, cât au fost plecaţi de acasă – lipsiţi de protecţia şi supravegherea părintească, deci expuşi mai multor riscuri –, niciunul n-a fost victima vreunei infracţiuni.

Vorbim însă de regăsirea a 29 dintre cei 31 de copii daţi dispăruţi. Pentru ceilalţi doi, însă, statisticile nu sunt deloc iertătoare. Ceea ce nu ştiu aceşti copii vizavi de plecatul de acasă şi de hoinărit este că, în România, nu răspund penal doar cei cu vârsta mai mică de 14 ani.

Poliţia judeţului avertizează: „Copilul mic învață prin imitație, având ca model comportamentul și limbajul adulților. De aceea, viața în familie constituie prima școală pentru copii. Deci dragi părinți, gândiți-vă bine ce fel de exemplu dați copiilor! Feriți-i de certuri, de scandaluri, de vorbe urâte, de violență, de consumul de alcool cu toate urmările lui! Nu uitați ca sunteți responsabili de comportamentul lor de mai târziu“.

JCS-A.M.