Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – … făcută vineri de Horia Roman-Patapievici în cadrul proiectului „Reşiţa inspiraţională”!

Ce suntem noi astăzi, ca români? Ce suntem ca europeni? E o chestiune care-i stă la suflet pentru că, la un anumit moment, te întrebi ce eşti tu ca membru al unei comunităţi. Patapievici consideră că Uniunea Europeană reprezintă o interpretare a ideii de Europa. Îşi aminteşte că, în 2003, în comisia responsabilă cu redactarea unui proiect de constituţie europeană, a fost o dispută referitoare la faptul că între rădăcinile spiritual-culturale ale Europei se află creştinismul. Această comisie a decis să nu menţioneze rădăcinile creştine ale Europei  în preambulul proiectului.

„Asta te pune pe gânduri şi duce cu gândul la filosoful britanic Roger Skrutten, care spunea că, de la o vreme, trăim într-o cultură a repudierii. Suntem instalaţi într-un soi de uitare programatică în numele unor valori care, pasămite, ar transcende şi depăşi creştinismul. Suntem instalaţi în această uitare!”, sintetizează Patapievici sursa din care s-a inspirat când şi-a construit meditaţia sa asupra Europei. Una riguroasă, adevărată anamneză a Europei, în cadrul căreia propune o definiţie a Europei şi una a creştinismului şi dezvoltă o radiografie a creştinismului.

Şi începe de la un lucru care l-a frapat. În 1922, Paul Valery a ţinut în faţa studenţilor de la Zurich o prelegere dedicată Europei. Atunci a dat o definiţie care a devenit repede faimoasă, pentru că este succintă şi exactă. „Orice teritoriu sau orice popor care au fost vreodată romanizate, care au fost creştinate şi care s-au supus disciplinei spiritului grec sunt în mod deplin europene.”, spunea Valery, citat de Patapievici. În acest fel, Valery a construit ceea ce Patapievici denumeşte „un ideal-tip al Europei”.

„Ce înseamnă Europa în această primă încercare de a o defini? Înseamnă romanizare, creştinare şi supunere la disciplina spiritului grec. Rădăcinile noastre sunt Atena, Roma şi Ierusalimul.”, consideră Patapievici despre Europa. Iar din Europa este şi Reşiţa o parte… inspiraţională.

JCS-Ionel Ivaşcu