Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa sărbătoreşte, zilele acestea, 27 de ani de activitate.

Momentul aniversar este marcat printr-o serie de acţiuni care se derulează pe tot parcursul săptămânii. Startul manifestărilor a fost dat marţi după-amiaza, la galeria Direcţiei Judeţene pentru Cultură, unde a fost vernisată expoziţia „Amintiri fotografice din Lisabona“ (partea a II-a), realizată de preşedintele Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor, Erwin Josef Ţigla. Acesta este şi protagonistul expoziţiei filatelice „Sfânta Elisabeta“, care va fi prezentată publicului interesat miercuri după-amiaza, de la ora 16.30, la Centrul Social „Frédéric Ozanam“ din Reşiţa. Tot miercuri, de la ora 17.30, la Biserica romano-catolică „Maria Zăpezii“ din municipiu va fi oficiată o slujbă dedicată Sfintei Elisabeta, patroana spirituală a Asociaţia Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor. Manifestările dedicate asociaţiei se vor încheia vineri, la Palatul Cultural din Reşiţa, organizatorii pregătind un program de dansuri şi muzică populară germană, cu participarea corului „Franz Stürmer“, a formaţiei „Banater Bergland şi a grupului de dansuri populare „Enzian“.

De-a lungul celor 27 de ani, asociaţia a organizat sau coorganizat un număr de 3.630 de manifestări, din care nu mai puţin de o sută din iulie şi până în prezent. Manifestări ca „Decada Culturii Germane în Banatul Montan, „Zilele Literaturii Germane la Reşiţa, „Parada Portului Popular German sau „Copiii desenează ţinutul natal fac parte integrantă din mişcarea culturală judeţeană şi naţională.

Asociaţia editează lunar publicaţia „Echo der Vortragsreihe („Ecoul Asociaţiei“ – n.r.), care a apărut în această lună pentru a 299-a oară, alături de alte 89 de ediţii speciale, dedicate principalelor evenimente ale etniei germane din Banatul Montan. De asemenea, trebuie amintite şi cele 61 de apariţii editoriale.

Restaurarea şi păstrarea unor monumente ale etniei germane din oraş precum şi întreţinerea mormintelor eroilor necunoscuţi germani căzuţi în cele două războaie mondiale se află de asemenea în planul de activităţi al asociaţiei, ca şi participarea, prin intermediul formaţiilor germane din municipiu, la manifestări cultural-artistice din ţară şi de peste hotare. Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa, bazându-se pe cei 27 de ani de activitate, va contribui şi pe mai departe la viaţa culturală judeţeană şi naţională. Este crezul celor activi aici! La ceas sărbătoresc, adresăm un cuvânt de mulţumire tuturor acelora care au stat aproape de noi, cei care au ajutat-o şi sprijinit-o, dar şi membrilor asociaţiei, fără de care, astăzi, ea nu ar fi ceea ce este!“, a declarat Erwin Josef Ţigla, preşedintele Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa.