Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Executivul a tăiat 1 milion din banii destinați programului guvernamental „Lapte, corn, fructe“. A alocat însă o suplimentare de 7 milioane pentru personalul neclerical!

Bătălia pe cornul, laptele și merele din școli a continuat la nivel județean între forțele politice. Faptul că au rămas bani necheltuiți de anul trecut a trezit din nou suspiciuni legate de buna implementare a programului guvernamental. De fapt, în spatele banilor rămași se află faptul că patru comunități locale au decis să-și finanțeze singure, din bani proprii, masa copiilor. Iar altele nici nu s-au sinchisit să contracteze banii alocați pentru masa celor mici.

Discuțiile au fost reaprinse după ce Guvernul a dat un OUG de rectificare bugetară care ia, în loc să dea, bani județului. Astfel că o parte din banii rămași va fi folosită pentru finanțarea programului pentru școli de anul acesta, iar altă parte se va întoarce la Guvern. Fapt pentru care șeful județului a făcut un amendament pentru aplicarea măsurilor de la Centru, care cuprindea printre altele că bugetul „se suplimentează cu minus 1,654 de milioane“. Precizările au generat o primă reacție din partea consilierului județean Ioan Crina: „E complicat!“.

Așa că angajații aparatului administrativ au trecut la xeroxat amendamentul lămuritor, pentru a ajunge pe masa tuturor consilierilor, în vreme ce secretarul general al județului, Darian Ciobanu, a precizat cum stau de fapt lucrurile: „A apărut o ordonanță de rectificare a bugetului de stat, oarecum pe minus. Noi aveam bani alocați și nefolosiți pe programul lapte, corn, fructe vreo 4 milioane și ne-au luat 1 milion de acolo, iar în privința personalului neclerical, numărul s-a suplimentat, pare-mi-se cu 7 posturi, de la de la 602, 3- la 610, 11. Și, tranzitoriu, anul ăsta trebuie să le alocăm și să le plătim noi sumele de bani.“

Potrivit președintelui CJ, finanțarea contribuțiilor pentru personalul neclerical a fost acoperită cu o sumă de 7,99 milioane de lei.

După ce a lansat acuzația că programul „nu s-a derulat“, Ioan Crina a declarat că totuși s-a lămurit: „Chiar înainte de ședință, am discutat cu dna directoare de la Patrimoniu și văd că lucrurile merg bine acolo!“

Chiar și cu banii tăiați, am fost lămuriți că va fi bine. Dunca a explicat: „Au rămas niște bani, nu toate UAT-urile au contractat anul trecut. Și au rămas niște sume care iată că sunt suficiente pentru derularea programului în acest an școlar.“

JCS-A.M.