E oficial! "Copiii fără copilărie" își primesc drepturile! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Legea inițiată de senatorul Marcel Vela, actualul ministru de Interne, pentru îndreptarea nedreptăților făcute copiilor de deținuți, prizonieri strămutați sau deportați pe motive politice, a fost trimisă spre promulgare președintelui Iohannis, urmând să fie publicată apoi în Monitorul Oficial!

În toamna lui 2019, Marcel Vela venea cu o nouă propunere legislativă cu privire la Decretul-lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri. „Copiii fără copilărie merită să-și primească drepturile pentru suferința prin care au trecut alături de părinții lor”, preciza atunci Vela.

Iată că acum nedreptatea făcută atunci a fost corectată, iar legea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

„Copilul celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale țărănești ori al celui decedat, din categoria celor dispăruți sau exterminați în timpul detenției, internați abuziv în spitale de psihiatrie, deportați, strămutați, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizație lunară de 500 lei. Copilul minor la data la care unul sau ambii părinți s-au aflat în una din situațiile amintite, precum şi copilul născut în perioada în care unul sau ambii părinți s-au aflat în una din aceste situații, are dreptul la o indemnizație lunară în același cuantum cu indemnizaţia de care a beneficiat părintele său. Copilul născut după încetarea acestor situații are dreptul la o indemnizație lunară în cuantum de 50% din indemnizația de care a beneficiat părintele său”, se arată în legea inițiată de Marcel Vela.

JCS-N.C.