Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta susţine Jaro Marşalic, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, care a adus argumente în acest sens, în faţa presei locale!

Prezentând situaţia gestionării crizei de către Guvernul Orban, într-o conferinţă recentă a PNL Reşiţa, Marşalic a menţionat faptul că timp de patru săptămâni, Caraş-Severinul nu a înregistrat nici un caz nou de COVID. Asta până săptămâna trecută, când a fost raportat un caz nou, cel al bărbatului care făcea naveta în judeţul Timiş, la o unitate de procesare a cărnii. Medicul a specificat că asta s-a datorat în primul rând disciplinei şi implicării factorilor răspunzători în gestionarea crizei COVID-19.

De asemenea, în contextul testării serologice a personalului medical, pentru identificarea anticorpilor de tip IgG şi IgM pentru infecţia cu SARS-COV2, directorul medical a spus că mai e de testat personalul auxiliar, care nu a prezentat riscuri, aşa cum a fost cazul celor din linia întâi:„Am avut aproximativ 2000 de kituri, din care peste 700 au fost deja făcute, iar numărul total al angajaţilor este de aproximativ 1.100, deci secţiile şi zonele mai expuse au fost testate cam toate. Rămân de testat cei care n-au avut cine ştie ce contact cu bolnavii şi, bineînţeles, birourile şi muncitorii care n-au avut nici o problemă. S-a crescut efectiv capacitatea tuturor spitalelor de a face determinări Real Time PCR şi trebuie să menţionez că am primit un mare sprijin şi de la Primăria Municipiului Reşiţa“.

Directorul medical al SJU Reşiţa a subliniat că cei din PSD ignoră faptele reale şi inventează tot felul de pretexte, inclusiv pentru iniţiativa moţiunii împotriva ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru: „Ei uită că s-au retras, bine-mersi, în fotoliile lor convenabile în timpul acestei crize, dar ne-au lăsat, practic, în fundul gol, cu rezerve zero, în ciuda faptului că DSU în repetate rânduri a tot cerut aranjarea acestor stocuri. De asemenea, ei spun că nu există transparenţă. Nu este adevărat, toate măsurile care au fost luate în acest timp au fost la vedere, cu publicare, cum au fost dealtfel toate activităţile premierului Orban şi ale cabinetului său. Sunt numai câteva exemple, fiindcă ei spun că nu s-a făcut nimic“.

Marșalic a argumentat cu exemple, subliniind că pentru prima dată s-au luat măsuri astfel încât producătorii din România să producă materiale sanitare şi medicamente, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în ultimii ani şi, pe deasupra, s-au blocat exporturile acestora, asta în condiţiile în care mergea totul la export. A venit pregătit în acest sens şi cu o statistică realizată de Centrul European pentru Prevenirea Bolilor Transmisibile: „S-a afirmat că măsurile noastre nu au fost eficiente, a spus Marşalic. Cifrele stabilite de comunitatea europeană demonstrează contrariul, şi-anume, că numărul de cazuri confirmate la o sută de mii de locuitori, în România a fost 101. Alte ţări dezvoltate au avut de peste cinci ori mai mare. Nu s-a neglijat nici tratamentul persoanelor non-COVID, deşi ni s-a reproşat de multe ori că s-a marşat doar pe pozitivii COVID şi că ceilalţi cetăţeni n-au avut acces. Este fals. În fiecare spital au fost circuite separate, zone izolate care erau pentru COVID, zone libere care erau pentru persoanele non-COVID, iar acum, după terminarea stării de urgenţă, deci pe perioadele stării de alertă, mai ales în a doua perioadă, conform circuitelor şi controalelor făcute de direcţiile de sănătate publică, în fiecare spital s-a dat drumul la un tratament corespunzător pentru persoane non-COVID şi s-au redus foarte mult arealele de la ramura COVID“.

Marşalic şi-a încheiat expunerea avertizând asupra faptului că, deşi nu s-au mai înregistrat atât de multe îmbolnăviri, asta nu înseamnă că am scăpat de COVID, dimpotrivă, criza continuă, iar cei care nu cred în noul coronavirus, să creadă de-acum încolo.

JCS-Alexandra Gorghiu

5 Comments

 1. Mulți au avut senzația că măsurile luate de autorități au fost exegerate tocmai pentru că numărul de îmbolnăviri nu a fost unul exploziv. Situația actuală limpezelte apele. Măsurile s-au relaxat și, în prezent, la nivel național, numărul cazurilor de îmbolnăviri crește rapid de la o zi la alta și apar multe cazuri noi zilnic. Așa încât concluzia e una logică: dacă atunci aveam puține cazuri de îmbolnăviri, asta se datora chiar acelor măsuri, pe care unii le-au crezut exagerate.

  • Daca ne prindea pandemia cu psd la guvernare, astia furau ventilatoare, defibrilatoare, paturi de spital, ambulante si izolete. Le vindeau la rusi si se faceau nevazuti.
   Psd = grup infractional organizat

  • Daca este asa buna masura de izolare si carantinare va invit domnule sa ramaneti pe veci izolat ,poate asa veti scapa de boala.Domnule daca este sa ne luam dupa cifrele astea oficiale care bineinteles sunt 100% exacte tinand seama ca astia de la putere ne vor numai binele de 30 ani nu vom scapa niciodata de COVID 19 de unde rezulta ca trebuie sa ne izolam non stop si sa murim eventual de …foame.

   • A fost buna la acel moment, in acea perioada. Acum tine de bunul simt al omului si de responsabilitatea lui, daca ne infectam sau nu.

    • Imi cer scuze ,am vrut sa dau replica domnului Ivascu Ionel pentru ca mi s-a parut ca-i place izolarea in mod deosebit.Din pacate dupa mai bine de jumatate de an de cand a plecat virusul zic oficialii din China nu se vede nimic roz in viitor de aceea am spus ca nu avem incotro si trebuie sa riscam altfel vom ajunge sa ne mancam intre noi la…propriu.

Adaugă comentariu