Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Preşedintele Consiliului Judeţean a vorbit despre felul în care se căpuşau banii publici la Drumuri Judeţene, despre o reţea de firme înţelese între ele cu structuri de la Finanţe!

Un proiect pentru o lucrare la DJ 608 l-a pus pe preşedintele Dunca faţă în faţă cu un specialist Enel, un inginer şef de zonă, care i-a explicat că „e o lucrare de amatori, noi nu putem să dăm avize pe aşa ceva“.

Dincolo de această constatare, Romeo Dunca crede că „mare parte din investiţiile judeţului Caraş-Severin pe care le aşteptăm şi ne punem speranţa în ele sunt viciate de proceduri penale şi toate făcute sub umbrela faptului că la noi merge orice“. Oficialul spune că la capitolul Drumuri Judeţene s-a creat un fel de cloşcă protectoare pentru firme care nu şi-au depus nici măcar bilanţul contabil, care nu ar putea participa legal la licitaţii, dar care le mai şi câştigă. Şi ar fi mână în mână cu firmele care fac dirigenţia de şantier şi cu structuri de la Finanţe, unde Dunca crede că, dacă vrem să înlăturăm răul, acolo trebuie pus „un om care să facă curăţenie de sus în jos. (…) Este o asociere de persoane şi de firme care nu fac decât să căpuşeze banul public. Am găsit lucrări luate în cascadă, reparaţii de drumuri, unde termenele de execuţie nu au fost respectate şi se tergiversează realizarea lucrărilor, astfel încât să trecem poate în primăvara viitoare, lucrări la care au fost alocaţi banii. Ele nu se realizează pentru că cei care le-au luat nu au puterea fizică să le facă şi atunci le vor face când le vine rândul“.

Preşedintele CJ spune că „s-au alocat banii, s-au câştigat lucrările pe tot felul de şmecherii de trei lulele, clauze din astea că dacă câştigi lucrarea nu avem banii, dacă cel care a câştigat-o nu este de-al nostru, nu găsim finanţarea. Dacă nu s-a prezentat nimeni, mai găsim soluţii să creştem preţul şi dacă cumva nu a ajuns la cine trebuie, îi alocăm banii şi o vom face când îi vine rândul, nu când cetăţeanul are nevoie“. Dunca a mai precizat că va încerca să blocheze contractele păguboase şi că va cere ca firmele care nu şi-au respectat obligaţiile să nu mai poată participa la licitaţii.

Acuzaţiile legate de Drumurile Judeţene au atras şi răspunsul vechii administraţii a judeţului. „Dacă domnul Dunca are o suspiciune, n-are decât să facă verificări dacă acei bani au fost cheltuiți sau nu așa cum trebuie. Afirmațiile pe care le face dânsul sunt hazardate. Eu, când mi-am început mandatul de președinte, am început să rezolv probleme, să caut soluții, nu să dezgrop tot ceea ce s-a întâmplat înaintea mea. Sigur că aș fi avut mult mai multe de descoperit. Atunci când nu ai soluții la ceea ce ai promis că vei face, împroști în stânga și în dreapta cu acuzații nefondate. N-am înțeles ce reproșează! O să vadă și dânsul, în timp, cum procedează acele comisii care merg pe teren la constatarea pagubelor. O să vadă că nu tot timpul guvernul dă bani, nici măcar când există pericolul de a se surpa un drum. Îi recomand să-i întrebe pe colegii lui din Consiliul Județean cum se alocă banii și o să vadă că banii nu se alocă printr-un singur telefon. Există un referat care parcurge toate etapele. Pe baza acelui referat se întocmește un proiect de hotărâre pentru că banii nu pot fi alocați decât prin proiect de Hotărâre de CJ sau prin dispoziție, dar ulterior tot la o Hotărâre de Consiliu Judeţean se ajunge. Hotărârea nu este semnată doar de președinte, are în spate toate semnăturile necesare“, a precizat fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu.

JCS-Antoniu Mocanu