Dunca e caz unic în România: nu câștigă bani, ci pierde! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Este de părere medicul Paul Purea, analizând cum stau lucrurile la înălțimile județului, unde președintele CJ este încolțit de sceptici care-l acuză de neputință și fantezii irealizabile!

Pornind de la criza din Ucraina, pe care și-o dorește încheiată, reputatul medic Paul Purea, președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Județean Reșița, ne îndeamnă să nu uităm complet de problemele noastre, de facturile nesimțite, de creșterea groaznică a prețurilor, de galoparea inflației, de noroiul și gropile din drum, de prelungirea pandemiei și de lipsurile pe care le avem. Coborând în cotidian, Paul Purea îl susține pe președintele CJ, Romeo Dunca, văzut de unii drept „un mare rău din administrația locală, din ultima vreme! Omul este ciopârțit zi de zi, din cauză că, încăpățânat cum e, nu a căutat să-și cumpere imaginea, nici să-și facă selfie-uri de afaceri cu anumite persoane. Înverșunații cei mai tenace sunt în fapt cei pe care a îndrăznit să-i îndepărteze de borcanul cu miere. Și, dacă-i așa, cum să nu fie urât și denigrat? Cum să nu se afirme că Dunca e cel care a distrus județul?“.

Medicul notează, într-un mesaj pe o rețea de socializare, că Romeo Dunca a venit din domeniul privat, că n-a făcut avere din afaceri pe banii statului, furați prin contracte dubioase, și că „prin firmele lui hrănește de ani de zile mii de familii. A adus bani și a început să dezvolte turismul din Caraș-Severin. A vrut cu adevărat să facă un lucru bun și pentru județ, pentru cetățenii și prestigiul acestui colț de țară. Întreb ce-au făcut cei care astăzi îl critică, cei care ar fi putut să facă și ei ceva bun pentru județul nostru și n-au făcut? Aceia care n-au făcut, totuși, se pare că s-au îmbogățit. (…) Oricum, județul de multă vreme este lăsat în paragină“.

Oficialul crede că acțiunile președintelui CJ în domeniul turismului se vor vedea și mai mult în anii ce vin și că „de când este președinte de județ, el nu câștigă, ci pierde bani – caz unic în România! Probabil din această cauză este atât de hulit și antipatizat“. Purea îl apreciază pe Dunca și pentru faptul că a reușit să finalizeze blocul din Centru, unde funcționează deja o modernă clinică privată, și care a devenit unul dintre cele mai reprezentative edificii din municipiu. Apreciază și faptul că are alt mod de abordare, de eficientizare a activității forului județean, incluzând transparența necesară pentru „închiderea robinetelor unor afaceri dubioase care au căpușat și au ținut pe loc, ani de zile, dezvoltarea județului, Caraș-Severinul ajungând unul din cele mai sărace județe din țară“.

Nici drumurile din județ, care „sunt o nenorocire“, nu i-au scăpat lui Purea, mai ales că starea lor i-a fost reproșată lui Dunca încă din prima săptămână de mandat, chiar de către cei care n-au făcut nimic, atâția ani, pentru ele. Au urmat însă și faptele, care nu-i confirmă lui Dunca statutul de „venetic care trebuie linşat“.

Medicul a abordat și problema spitalelor, inclusiv a noului județean, a „Sanatoriul Marila, ajuns ruină – se lucrează la tot felul de documentații și aprobări pentru a-i reda eficiența și strălucirea de altădată“, dar și a Centrului de permanență din Bozovici, care ar putea ajunge unul dintre cele mai moderne din țară, printr-o bună conlucrare între administrația locală și un extraordinar sponsor local.

Trenul pe hidrogen, pentru mulți sceptici ceva fantezist, irealizabil! Proiect unic național, demarat de Primăria Reșița și CJ Caraș-Severin, prin care s-ar înlesni și moderniza legătura feroviară interjudețeană, practic legătura între Reșița și Timișoara. Sunt încă destule alte proiecte pe care conducerea județului le are în vedere. Toate pentru a ieși, chiar și cu un pas, din marasmul în care ne-am bălăcit atâta amar de vreme. Pentru toate aceste «neputințe și presupuse fantezii» ale lui Dunca, n-ar trebui oare să-l pedepsim? Într-un an și patru luni de mandat să asfalteze doar câteva drumuri? Să realizeze încă alte mici bravuri?“, mai notează Paul Purea, care observă că același lucru l-a pățit, în urmă cu mai bine de 5 ani, și primarul Ioan Popa, la Reșița. Doar că acum începe să ne placă, să privim cu alți ochi capitala județului.

De ce această pledoarie pentru Romeo Dunca? Paul Purea explică: „Pentru că am receptat cât de singur e în dorința lui sinceră de a face ceva întru binele județului – județul meu de suflet și obârșie! Mai mult, n-ați sesizat că, de multe ori, nici cei din partidul PNL, așa-zisul lui partid, nu-l ajută cu nimic? Printre altele, vedeți pe cineva din PNL, pe vreunul dintre camarazii săi, care să-l ajute concret, sau, atunci când este cazul, să-i ia apărarea, să-i sară în ajutor?“.

Glumind, medicul Purea spune că Dunca ar putea să ne lase în pace: „Cum am putut să trăim 31 de ani fără el și proiectele lui, așa putem să trăim și de acum încolo! Vreau să spun să trăim împreună cu toate «performanțele» cu care ne-au obișnuit cei de dinainte!“.

JCS-Antoniu Mocanu